Dezastrele natural creează un mediu plin de epidemii. Fără electricitate înseamnă fără apă pentru mulți locuitori pentru că sistemele locale de purificare a apei sunt eliminate.

Oamenii ajung să bea apă contaminate din robinete sau râuri. Acoperișurile și ușile au fost aruncate în aer, permițându-le șobolanilor și țânțarilos să intre în case. Toate aceste lucruri lasă oamenii vulnerabili la holeră, hepatita A, meningită, salmonella și multe alte boli.

”Dacă nu vor exista intervenții massive pentru implementarea unor tipuri de unități sanitare de specialitate, am putea vedea epidemii destul de grave în următoarele săptămâni.”, a declarat Peter Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston.

În Loíza, un oraș de coastă aproape de San Juan, primarul Julia Navarro informează că unii localnici prezintă deja semne de febră tropicală, Zika și ochi roz. Dacă se vor adeveri predicțiilor experților în domeniul sănătății, povestea ar putea să se extindă mult peste Loiza.