General Motors va dizolva marca Pontiac până anul viitor şi va închide jumătate din cele 6.200 de dealership-uri până în 2014, încercând astfel să supravieţuiască prin accelerarea planului de restructurare.

Pontiac îşi va continua activitatea ca o marcă de nişă până în anul 2010. De asemenea, GM a anunţat că va grăbi şi planurile de vânzare sau închidere a mărcilor Hummer, Saturn şi Saab.

Viitorul acestor trei mărci va fi stabilit în cursul acestui an, spre deosebire de termenul 2011, anunţat anterior într-un alt plan de restructurare, care a fost respins de administraţia americană în luna februarie.

Pachete de acţiuni pentru creditori

Potrivit planului de fiabilitate revizuit şi trimis luni guvernului Statelor Unite ale Americii, constructorul intenţionează să ofere pachete de acţiuni creditorilor săi pentru a-şi reduce volumul datoriilor pe care le deţine în prezent.

Mai mult, compania a anunţat că va demara procedurile de intrare în faliment dacă nu va reuşi să convingă un număr suficient de mare de creditori să accepte aceste pachete de acţiuni până la termenul-limită de 1 iunie, impus de guvern.

GM estimează că acest transfer ar trebui să acopere circa 90% din valoarea datoriilor deţinute. Totuşi, constructorul auto a precizat că Trezoreria SUA va avea ultimul cuvânt de spus dacă transferul realizat până la data-limită este suficient sau nu.

Pe de altă parte, GM va continua investiţiile în cele patru mărci de bază ale companiei – Chevrolet, Cadillac, Buick şi GMC.

UPDATE: Saturn va fi dizolvat şi el în acest an

Constructorul auto american a mai anunţat că ultimele autovehicule Saturn vor fi produse în acest an, cu 24 de luni mai repede decât se anticipa anterior, potrivit CEO-ului companiei, Fritz Henderson.

Marca Saturn ar putea supravieţui numai dacă GM va reuşi să o vândă altui constructor sau unui investitor.

„În mod sigur, GM nu va mai produce autovehicule Saturn după modelul anului 2009”, a precizat Henderson.