Deschiderea centrului comercial Sun Plaza, programată pentru luna octombrie, a fost amânată pentru a doua oară, pentru primăvara anului viitor, deşi lucrările de construcţie au ca dată de finalizare sfârşitul acestui an, potrivit raportului financiar al Sparkassen Immobilien, proprietarul centrului comercial.

„Investiţia totală este în jur de 200 milioane de euro, finalizarea spaţiilor de retail este programată pentru sfârşitul anului 2009, iar deschiderea este prevăzută pentru primăvara anului 2010. Peste 85% din spaţii sunt preînchiriate”, se precizează în raport.

Sparkassen Immobilien, în calitate de proprietar, şi EMCT, dezvoltatorul mall-ului, au anunţat în luna mai că proiectul va fi inaugurat în octombrie. Iniţial, lucrările urmau să fie finalizate în 2008.

Proiectul Sun Plaza, amplasat în zona Piaţa Sudului din Capitală, va avea o suprafaţă construită de 210.000 mp, care va cuprinde, printre altele, 80.000 mp de spaţii comerciale şi o clădire de birouri clasa A, cu o suprafaţă închiriabilă de 8.300 mp.

„Lucrările la cele şase proiecte pe care le avem în dezvoltare se încadrează în datele programate şi după finalizare, în 2009 şi 2010, proprietăţile vor genera o creştere semnificativă a veniturilor din chirii pentru anii următori. În lunile următoare vom continua să implementăm şi alte proiecte de asemenea magnitudine, chiar şi în actualele condiţii de piaţă“, a declarat Friedrich Wachernig, membru în consiliul director al Sparkassen Immobilian.

Profit în scădere cu 66%

Veniturile investitorului austriac au crescut în primele şase luni ale anului cu 6%, la nivelul de 57,3 mil. euro, în timp ce profitul înainte de taxare a scăzut cu 66% până la 3,8 mil. euro. Â

Valoarea actualizată a portofoliului Sparkassen este de 1,85 mld. euro, iar randamentele investiţionale (yield-urile) medii obţinute din chirii sunt de 6,7%.

Sparkassen Immobilien, divizia de investiţii imobiliare a grupului austriac Erste Bank, mai deţine la nivel local două terenuri, dintre care unul în zona Griviţa din Bucureşti, unde intenţionează să construiască spaţii de birouri şi un hotel de patru stele de 17.000 mp. Al doilea teren se află în Jilava, lângă Bucureşti, unde compania ar putea dezvolta un centru comercial. Investiţiile necesare pentru dezvoltarea celor două proiecte sunt de 100 mil. euro, respectiv 50 mil. euro.

UPDATE: Dezvoltatorul a apelat la planul de rezervă

Potrivit lui Michael Richard, directorul general al EMCT, toate programările şi calendarul de activităţi au fost definite având ca ţintă finalizarea lucrărilor şi a finisajelor în timp pentru inaugurarea Sun Plaza în octombrie 2009, însă a existat şi un plan de rezervă.

„Noi am luat în considerare şi o astfel de variantă încă de la început, pentru situaţia în care construcţia sau finisajele nu ar fi fost gata la timp. În ultima perioadă, am purtat discuţii şi am analizat cu chiriaşii noştri în ce măsură aceştia şi Sun Plaza sunt pregătiţi pentru deschidere şi am decis împreună să inaugurăm centrul comercial în primăvara lui 2010. Am propus investitorului această variantă şi a acceptat-o“, a declarat  Michael Richard.

Acesta a mai spus că mai mult de 85% din suprafaţa complexului este deja închiriată până în acest moment.

„Suntem încă în discuţii cu chiriaşi potenţiali, care duc procentul de închiriere angajat peste această cifră. Însă contractele nu sunt încă semnate, pentru că o parte dintre cei cu care purtăm discuţii, şi care îşi doresc să intre în Sun Plaza, încă mai caută soluţii pentru a-şi finanţa prezenţa în centrul comercial“, a completat Richard.