Parlamentarii au votat declaraţia prin care solicită Guvernului demis Boc să trimită Parlamentului bugetul pe 2010 până la începutul lunii decembrie.

O a doua declaraţie adoptată miercuri de parlamentari prevede că România va respecta prevederile acordului cu Fondul Monetar Internaţional.

Primul document precizează că Parlamentul solicită Guvernului României să trimită, în cel mai scurt timp, prin derogare de la articolul 26 al 3 din Legea 90/2001 de organizare şi funcţionare a Guvernului, proiectele de lege privind bugetul de stat şi al asigurărilor sociale de stat. Parlamentarii PDL s-au abţinut la vot.

Angajament parlamentar pentru respectarea Acordului cu FMI

Parlamentul şi-a exprimat, de asemenea, întregul angajament şi deplina susţinere pentru respectarea nivelului indicatorilor economici, aşa cum sunt prevăzuţi în acordul cu FMI, şi care trebuie să fundamenteze viitoarea lege a bugetului de stat pentru anul 2010.

Senatorii şi deputaţii a adoptat, în acest sens, cu unanimitate de voturi, o declaraţie politică în care se arată că numai în aceste condiţii România va putea depăşi criza economică cu care se confruntă şi îşi va afirma statutul de partener credibil pentru orgnismele internaţionale.

În documentul adoptat de Camerele reunite se menţionează că această declaraţie a fost adoptată având în vedere că România are nevoie de un buget de stat pentru anul 2010 în concordanţă cu prevederile şi angajamentele asumate prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi că dezbaterea publică indică, în acest moment, că nu se poate adopta legea bugetului pe anul 2010.

Guvernul Boc nu şi-a îndeplinit obligaţia de a prezenta bugetul până la 15 octombrie

În documentul citat se mai arată că Guvernul Boc nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a transmite Parlamentului proiectul legii bugetului până la 15 octombrie 2009, aşa cum e prevăzut în lege.
„Constituţia şi legile ţării prevăd adoptarea bugetului de stat numai la propunerea Guvernului, iar reprezenţii FMI doresc din partea României un semnal politic clar privind continuarea politicilor prevăzute în cadrul Acordului”, se mai menţionează în declaraţia Parlamentului.

O nouă sesizare a Curţii Constituţionale

Conducerea PDL analizază posibilitatea de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la decizia parlamentarilor de a solicita Guvernului demis să se prezinte cu bugetul pe 2010 în faţa Parlamentului.

UPDATE 2

Predoiu: Hotărârea Parlamentului prin care se solicită Guvernului să transmită bugetul pentru anul viitor este nelegală şi neconstituţională

“Această hotărâre este nelegală şi neconstituţională, iar singura variantă în care Guvernul Boc poate să facă acest lucru este printr-o modificare legislativă, în opinia mea la o primă analiză”, a spus ministrul interimar al Justiţiei, Cătălin Predoiu.
El a arătat că Guvernul Boc este limitat în capacitatea sa juridică de a iniţia proiecte de legi, iar simplul fapt că Parlamentul cere acest lucru nu înseamnă şi restaurarea capacităţii juridice depline a Guvernului demis.

Bugetul trebuie promovat prin proiect de lege, spune Predoiu. “Hotărârea ne cere practic un lucru care contravine cu legea. Pe de altă parte, o soluţie trebuie găsită şi o vom găsi. Va trebui să fie o soluţie corectă şi nu una care nu stă în picioare. Cred că, într-o procedură de urgenţă, poate fi modificată spre exemplu legea privind organizarea Guvernului, astfel încât să ne permită să facem acest lucru chiar şi în situaţia în care ne aflăm. Trebuie să fie o modificare legislativă, pentru că este de nivelul anului I la Facultatea de Drept că o hotărâre de Parlament nu poate să modifice un act normative”, a arătat Predoiu.

El a precizat că va prezenta problema şi în şedinţa de miercuri a Guvernului, la finalul căreia premierul interimar, Emil Boc, ar putea prezenta o soluţie.
Ministrul interimar al Justiţiei a mai declarat că o soluţie ar fi ca Legea de organizare a Guvernului, care interzice unui Cabinet demis să adopte proiecte de legi, să fie modificată printr-o iniţiativă legislativă a unui parlamentar sau grup de parlamentari.
Iniţiativa legislativă nu ar avea însă efecte decât după ce va fi adoptată de Parlament, promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial.