Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi dimineaţă, decretele de revocare din funcţie a lui Dan Nica şi numirea ca interimar în funcţiile de ministru al Internelor şi vicepremier pentru ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga. Miniştrii PSD s-au prezentat la Palatul Victoria şi şi-au depus demisiile.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat că întreg corpul ministerial al partidului va părăsi guvernarea, după o discuţie de aproape două ore cu miniştrii PSD. La mai bine de oră de la expirarea termenului de 30 de minute anunţat ieri ca răspuns la eventuala avizare de către preşedintele Traian Băsescu a cererii de revocare a vicepremierului Dan Nica, liderii social democraţi au anunţat ieşirea de la guvernare.

UPDATE
Geoană: „Preşedintele să fie sănătos!”

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat după anunţul privind semnarea de către Traian Băsescu a decretelor de revocare din funcţie a lui Dan Nica şi numirea ca interimar în funcţiile de ministru al Internelor şi vicepremier a lui Vasile Blaga, că „PSD va face ceea ce a stabilit”.

Liderul PSD a refuzat să facă alte comentarii, adăugând doar: „Domnul preşedinte să fie sănătos!”.

UPDATE 2
Ilie Sârbu: „Ieşim cu siguranţă din Guvern”

PSD-iştii Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu au declarat, înaintea unei întâlniri a liderilor partidului convocată la Senat pentru ora 11:00, că miniştrii social democraţi vor ieşi cu siguranţă din Guvern.

UPDATE 3
Ion Iliescu: „Lucrurile sunt acum clare”

„Lucrurile sunt clare. Băsescu a demascat ceea ce toată lumea ştia de la început. Nu a fost decizia lui Boc, ci a lui Băsescu. Răspunderea totală este a preşedintelui, care a vrut să-şi asigure un Guvern pe care să îl controleze cu 2 luni înainte de alegeri. Să vedem cum se va descurca cu noul Guvern”, a declarat Ion Iliescu.

UPDATE 4
PDL îşi va asuma guvernarea

PDL îşi va asuma răspunderea guvernării. Premierul va decide dacă va miza pe miniştri interimari sau va merge în Parlament cu un nou Cabinet.

„Vrem să ne asumăm în continuare guvernarea. Interimatul asigurat de miniştrii PDL este una dintre variante, dar premierul va anunţa dacă aceasta este soluţia sau vom merge cu un alt Guvern în faţa Parlamentului. În al doilea caz, vom miza pe responsabilitatea parlamentarilor. Vom face o dezbatere deschisă, liberă în Parlament şi fiecare parlamentar va decide singur”, a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu.

UPDATE 5
Ecaterina Andronescu: „Este un abuz de putere”

„Este un abuz de putere. Am anunţat deja că ne vom da demisiile”, a spus ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la intrarea în biroul de la Senat al lui Mircea Geoană, unde toţi miniştrii PSD s-au reunit după anunţarea revocării lui Dan Nica.

UPDATE 6
Geoană: „Întreg grupul ministerial PSD îşi va prezenta demisiile din actualul Guvern”

„Întreaga responsabilitate a crizei politice îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu. Întreg grupul ministerial PSD îşi va prezenta demisiile din actualul Guvern. Toţi miniştrii se vor duce acum la Palatul Victoria pentru a-şi depune demisiile”, a spus preşedintele PSD, Mircea Geoană.

UPDATE 7
Dan Nica: „Toţi miniştrii PSD şi-au depus demisiile la Cabinetul premierului Emil Boc”

„Şeful statului, premierul şi PDL sunt de vină pentru plecarea PSD din Guvern”, a spus Dan Nica. El i-a acuzat pe Traian Băsescu şi pe liderii PDL că urmăresc câştigarea prezidenţialelor „cu orice preţ” de către Traian Băsescu şi a avertizat că aceştia au intenţia de fraudare a scrutinului.

UPDATE 8
Premierul are la dispoziţie 15 zile să numească interimari la ministerele părăsite de PSD-işti.

Ministrul demisionar al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că premierul Emil Boc va decide dacă miniştrii demisionari ai PSD mai rămân în funcţii încă 15 zile, aşa cum prevede Legea privind organizarea Guvernului. „Este decizia premierului”, a spus Andronescu.

Potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea Guvernului, „demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii”.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat miercuri că demisiile miniştrilor PSD vor fi puse în practică în 15 zile, potrivit legii, după care pot urma 45 de zile de interimat.

UPDATE 9
Demisiile miniştrilor PSD au ajuns la Emil Boc printr-un angajat al SGG

Miniştrii PSD nu s-au dus la Cabinetul premierului pentru a-şi depune demisiile, ci le-au trimis printr-un angajat al Secretariatului General al Guvernului. PSD-iştii s-au întâlnit în biroul vicepremierului Dan Nica, au strâns demisiile şi le-au trimis la premier.

Singura care s-a dus personal la Cabinetului premierului pentru a-şi depune demisia a fost Ecaterina Andronescu. Ea a rămas blocată în trafic şi a întârziat la întâlnirea miniştrilor PSD şi în acest fel a fost nevoită să îşi depună demisia după ce colegii săi părăsiseră Palatul Victoria.

UPDATE 10
Crin Antonescu: „Iniţiem o moţiune de cenzură”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că partidul pe care îl conduce va iniţia o moţiune de cenzură şi că mizează pe voturile parlamentarilor PSD în acest sens. „Guvernul Boc 2 nu poate gestiona situaţia în acest moment şi va trebui să plece”, a afirmat Antonescu.

DETALII:
Citeşte şi Depreciere record: cursul a sărit la 4,25 lei/euro.
Citeşte şi 22 de milioane de victime ale scandalului politic: accizele cresc şi mai mult.