China este una dintre acele ţări în curs de dezvoltare care au trecut cel mai recent prin procesul de industrializare, schimbându-se dintr-o societate axată pe producţia agricolă într-una bazată pe producţie industrială. În 1978, după moartea lui Mao Zedong,  Deng Xiaoping a renunţat la dogmele vechi şi a declanşat o amplă reformă economică, orientată spre o liberalizare controlată şi treptată, atât internă, cat şi externă. Acesta a ales cinci zone care urmau să devină ţinta investiţiilor. Shenzhen a fost una dintre cele cinci regiuni alese. Shenzen este situat pe malul râului Pearl River la Nord de Hong Kong. În urmă cu 30 de ani aici trăiau câteva familii de pescari, iar satul era numit Baoan County. Numele Shenzhen l-a primit în anul 1979.

 

Atât chinezii, cât şi oameni de afaceri străini, au investit miliarde de dolari în Shenzhen. Satul de pescari s-a transformat într-un ritm ameţitor într-un mega-oraş.  Dacă în 1982, aici nu locuiau decât 350.000 de persoane, în 1990 numărul lor a crescut la 1,2 milioane, iar în 2000 la 7 milioane de oameni. În prezent, oraşul are peste 13 milioane de locuitori.

Shenzhen este unul dintre cele mai mari centre de producţie din China. În 1990 oraşul era renumit pentru că aici se construia un nou bulevard la fiecare trei zile. Oraşul are peste 26 de clădiri care au peste 200 de metri, inclusiv Shun Hing Square, una dintre cele mai înalte clădiri din lume. În acest oraş îşi desfăşoară activitatea unele dintre cele mai importante companii de tehnologie din China: Huawei, Tencent,  ZTE etc. Orasul Shenzhen este şi locul unde iau naştere produsele Apple şi alte nenumărate gadgeturi. De asemenea, oraşul găzduieşte cele mai mari bănci din China:  Shenzhen Development Bank, China Merchants Bank şi Shenzhen City Commercial Bank. Produsul intern brut pe cap de locuitor a fost în 2016 de 49.185 dolari.