Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt la cuțite! Penuria de vaccinuri face ca cele două părți să își arunce acuze extrem de grave

sursa: dachser.com

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt la cuțite! Tensiunile între cele două părți au escaladat din nou, după neînțelegerile legate de acordul comercial post-Brexit. UE ar putea avea mari probleme cu campania de vaccinare.

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt la cuțite! Respingând acuzațiile de „naționalism vaccinal” la care UE este supusă în străinătate, președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat marți, 9 martie, „interdicțiile de export” ale Statelor Unite și ale Marii Britanii.

Un comentariu respins imediat de Londra, pe măsură ce crește îngrijorarea în Europa cu privire la posibilele penurii de vaccinuri.

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt la cuțite! Ton foarte ridicat între Londra și Bruxelles

Tonul continuă să crească între Londra și Bruxelles pe tema vaccinurilor Covid. Respingând marți „cu înverșunare” acuzațiile de „naționalism vaccinal” care vizează Uniunea Europeană de câteva zile, președintele Consiliului European, Charles Michel, a ripostat atacând Statele Unite și Marea Britanie, relatează ediția europeană a Politico.

UE „nu a oprit niciodată exportul” și „majoritatea” dozelor care au permis vaccinarea în masă în Israel a venit din Belgia, în timp ce Regatul Unit și Statele Unite ale Americii „au declarat pur şi simplu interdicția exportului de vaccinuri sau componente”, a asigurat el.

Bruxelles-ul a fost acuzat în special în străinătate că oferă mai puține vaccinuri țărilor sărace decât China, Rusia sau India.

Marți, criticile lui Charles Michel au provocat mânia Londrei, care a negat imediat. „Orice aluzie la o interdicție de export din Marea Britanie sau orice restricție asupra vaccinurilor este complet falsă”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului britanic, potrivit COURRIER INTERNATIONAL.

Dominic Raab îl convoacă pe ambasadorul UE la Londra

Ministrul britanic de Externe Dominic Raab i-a scris lui Charles Michel să „lămurească lucrurile”, în timp ce un reprezentant diplomatic al UE în Marea Britanie a fost convocat pentru o întâlnire la Ministerul de Externe, afirmă agenţia de presă Bloomberg.

„Este a doua oară de la începutul anului când Marea Britanie și UE sunt în dezacord cu privire la problema producției și distribuției de vaccinuri împotriva Covid”, remarcă jurnalistul BBC Gavin Stamp.

În luna ianuarie, UE a introdus „un nou sistem de control al exporturilor de vaccinuri pe fondul îngrijorărilor legate de disponibilitatea aprovizionării pe continent, obligând producătorii să solicite permisiunea guvernelor naționale pentru vânzările pe care le-au planificat.

Această decizie a declanșat o dispută mai amplă cu Marea Britanie cu privire la modul în care funcționează acordurile comerciale post-Brexit vizând Irlanda de Nord”, asupra cărora au convenit Londra și Bruxelles anul trecut, amintește el.

Creşte îngrijorarea în Europa cu privire la aprovizionarea cu vaccinuri

Noua dispută survenită marți „marchează o escaladare a tensiunilor dintre cele două părți de când Marea Britanie a părăsit blocul în decembrie”, a menționat Bloomberg.

„Vaccinurile au devenit un punct critic în relația lor, deoarece programul UE – îngreunat de întârzieri – s-a străduit să țină pasul cu cel al britanicilor”.

Conform datelor compilate de Bloomberg, aproximativ o treime din populația Marii Britanii a primit deja prima doză, comparativ cu 6% în UE.

Polemica dintre Londra și Bruxelles vine într-un moment în care creşte îngrijorarea în Europa cu privire la posibilele penurii de vaccinuri. Marţi, un oficial european a declarat pentru agenţia Reuters că grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a informat UE că dificultățile de aprovizionare ar putea împiedica îndeplinirea angajamentului său contractual de a livra 55 de milioane de doze în al doilea trimestru.

„Un coșmar” în perspectivă, notează „Daily Express”. O astfel de întârziere ar putea pune în pericol campania de vaccinare a UE, care s-a confruntat deja cu mai multe evenimente neprevăzute în ultimele luni din cauza dificultăților întâmpinate de producătorii de vaccinuri în respectarea termenelor stabilite.