Uniunea Europeană, apel la Iran privind accesul mai multor inspectori ai AIEA

Uniunea Europeană a îndemnat duminică Iranul să își reconsidere decizia de a interzice accesul mai multor inspectori ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică desemnați să supravegheze activitățile Teheranului.

Decizia Iranului de a interzice accesul mai multor inspectori ai AIEA pentru a monitoriza și verifica programul său nuclear, a îngrijorat Uniunea Europeană, potrivit purtătorului de cuvânt pentru afaceri externe al UE, Peter Stano.

„Deosebit de îngrijorător este impactul direct și grav al acestei decizii asupra capacității Agenției de a-și desfășura activitățile de verificare, care includ monitorizarea Planului comun de acțiune cuprinzător. UE îndeamnă Iranul să își reconsidere decizia fără întârziere”, se arată în declarația citată de Reuters.

Sursa citată notează că demersul Iranului, cunoscut sub numele de „de-desemnare” a inspectorilor, este permis. Statele membre pot, în general, să se opună prin veto inspectorilor desemnați să le viziteze instalațiile nucleare, în conformitate cu Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) și cu acordul de garanții al fiecărei țări cu agenția care reglementează inspecțiile.

Republica Islamică a renunţat treptat la angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015 cunoscut sub acronimul JCPOA, ca răspuns la retragerea Statelor Unite decisă în 2018 de preşedintele Donald Trump.

Acreditarea mai multor inspectori, retrasă sâmbătă de Iran

Iranul a retras acreditarea mai multor inspectori ai AIEA însărcinaţi cu monitorizarea programului său nuclear, a transmis sâmbătă acest organism al ONU, condamnând o mişcare „fără precedent”.

Cu această măsură, care survine după un alt caz recent, „Iranul a eliminat o treime din grupul central” de experţi, ceea ce afectează „direct şi drastic” capacitatea AIEA de a-şi îndeplini misiunea şi de a garanta caracterul paşnic al activităţilor nucleare, şi-a exprimat el regretul.

De mai bine de doi ani, AIEA se luptă să controleze programul nuclear al Iranului, care continuă să se dezvolte, în ciuda faptului că Teheranul a negat că vrea să ajungă să deţină bomba atomică.

Republica Islamică a explicat că a făcut acest pas ca răspuns la un avertisment emis săptămâna aceasta de Statele Unite şi ţările europene din grupul E3 (Franţa, Germania şi Regatul Unit) la reuniunea Consiliului Guvernatorilor de la Viena, sediul AIEA.