Conform unei scrisori trimise joi seara către Steven Maijoor, preşedintele Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), Comisia Europeană a cerut ca această „analiză preliminară” să fie încheiată „cel mai târziu până pe 15 iulie”.

„Vom face acest lucru şi ne vom prezenta concluziile”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ESMA, David Cliffe, care a refuzat să facă alt comentarii cu privire la acest dosar.

Un scandal fără echivalent în sectorul financiar

Firma de plăţi online Wirecard, o companie germană cu 6.000 de salariaţi, a decis joi să se plaseze în insolvenţă după ce a fost bănuită că şi-a umflat conturile cu fonduri fictive din Filipine.

Guvernul german a denunţat „un scandal fără echivalent în sectorul financiar” şi a anunţat o înăsprire a controalelor în acest sector puţin supravegheat.

„În acest stadiu, această analiză preliminară ar trebui să vizeze stabilirea unei descrieri complet şi o evaluare a evenimentelor, inclusiv cât de adecvată a fost supervizarea acestor evenimente care au condus la falimentul Wirecard”, este transmis în scrisoarea Comisiei Europene, din care AFP a obţinut o copie.

Într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că această anchetă ar urma să determine „dacă au existat lipsuri în materie de supraveghere şi, dacă este necesar, să fie definită o linie de conduită posibilă”. „Ar trebui să clarificăm ce a mers prost”, a spus Dombrovskis, în condiţiile în care Germania se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă a UE pentru şase luni la 1 iulie.