Unii democrați nu-l mai vor pe Joe Biden în funcția de președinte al SUA din 2024

Reprezentanta Carolyn Maloney a devenit cea mai recentă democrată de top care nu crede că președintele Joe Biden va candida pentru realegere în 2024, spunând într-o dezbatere că l-ar susține „100%” dacă va candida, dar se îndoiește că bărbatul de 79 de ani o va face.

Reprezentantul Jerry Nadler, care candidează împotriva lui Maloney pentru locul ei în Congres, a refuzat să răspundă la întrebarea dacă Biden ar trebui să candideze, spunând că vrea să se concentreze în schimb asupra viitoarelor alegeri de la jumătatea mandatului – devenind astfel unul dintre democrații din ce în ce mai numeroși care nu se pronunță pe această temă.

Biden, cel mai în vârstă președinte din istoria SUA (ar avea 82 de ani la învestitură dacă va fi reales și 86 la sfârșitul celui de-al doilea mandat), și-a exprimat clar intențiile de a candida, pe care le-a anunțat într-o conferință de presă din mai 2021 și pe care a continuat să le întărească.

Doi democrați din Camera Reprezentanților, Angie Craig și Dean Phillips, au fost unii dintre cei mai critici față de aparenta candidatură la realegere a lui Biden, Phillips afirmând săptămâna trecută că Washingtonul are nevoie de o „nouă generație” de democrați.

Fostul reprezentant al Carolinei de Sud, Joe Cunningham, care candidează la alegerile pentru postul de guvernator al acestui stat, a declarat în iunie la CNN că Biden ar trebui să „cedeze nominalizarea” unui candidat mai tânăr și „să permită apariția unei noi generații de lideri”.

Senatorul de centru Joe Manchin a refuzat, de asemenea, să susțină candidatura la realegere a lui Biden, deși a fost întrebat în repetate rânduri despre acest lucru, declarându-i fostului prezentator CNN Chris Cuomo: „va trebui să așteptăm și să vedem”.

Liderul majorității din Camera Reprezentanților, Steny Hoyer, a declarat că îl susține pe Biden, dar a refuzat, de asemenea, să vorbească despre campania din 2024, declarând pentru Wall Street Journal că „a intra în acest joc atât de devreme nu este foarte productiv”.

Fostul contracandidat democrat, senatorul Bernie Sanders, i-a spus luna trecută lui Biden că nu va candida împotriva sa la președinție, deși o organizație populară care îl susține pe Sanders a lansat campania „Don’t Run Joe”, care îl îndeamnă pe președinte să se retragă, numindu-l „nici îndrăzneț, nici inspirat”.

Democrații din Camera Reprezentaților se opun realegerii lui Biden

Rapoarte anterioare au arătat că democrații din Camera Reprezentanților se opun în particular unei realegeri a lui Biden, în concordanță cu o serie de sondaje care au arătat că aproape două treimi dintre democrați nu îl doresc pe Biden drept candidat în 2024.

Cu toate acestea, o serie de democrați importanți l-au susținut pe Biden, inclusiv liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, senatorul Elizabeth Warren și Patty Murray, care i-a acordat un sprijin neclintit, spunând: „Nici măcar nu înțeleg de ce se pune problema asta astăzi”.

Reacțiile democraților la planurile lui Biden de a candida din nou au fost până acum împărțite. Un sondaj realizat de New York Times a arătat că 33% dintre democrații care nu doresc ca Biden să candideze au indicat vârsta sa ca fiind cel mai important factor, urmat de performanța sa profesională (32%). Un sondaj Gallup realizat săptămâna trecută a constatat că aprobarea profesională a lui Biden a scăzut la un nou minim, ajungând la 38%, în scădere față de procentul cuprins între 40% și 43% din lunile precedente.

Aproximativ 75% dintre democrați, într-un sondaj CNN publicat săptămâna trecută, au declarat că doresc ca altcineva în afară de Biden să candideze în 2024, în timp ce un sondaj Emerson College a constatat că Biden a pierdut cinci puncte într-un ipotetic meci revanșă din 2024 cu fostul președinte Donald Trump.

Chiar dacă nu există un contracandidat clar pentru nominalizarea democrată, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, și vicepreședintele Kamala Harris par a fi principalele opțiuni ale democraților dacă Biden nu candidează, potrivit unui sondaj NewsNation-Decision Desk, care a arătat că 16% l-ar susține pe Harris și 9% pe Newsom și pe secretarul pentru transporturi Buttigieg (8%). Sanders, care a declarat anterior că nu va candida, a primit un sprijin de aproape 11%, scrie Forbes.