Conform anunțul făcut de Poliţia de Frontieră Română, restricția vizează circulația automarfarelor.

Restricțiile anunțate de autoritățile maghiare

„Ca urmare a restricţiilor impuse de autorităţile maghiare cu privire la circulaţia vehiculelor de transport marfă pe teritoriul Ungariei, începând din această seară (…) ora 23,00 (ora României) până mâine (…) ora 23,00 (ora României) (…), pe teritoriul statului vecin va fi restricţionată circulaţia tuturor automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone. Poliţiştii de frontieră români şi maghiari efectuează controlul comun pentru ieşirea din Romania (respectiv intrarea în Ungaria) pentru acest tip de mijloace de transport, iar conform legislaţiei statului vecin, în această perioadă şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la încheierea restricţiei de circulaţie pe drumurile public”, este scris într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră.

Traficul de călători şi autoturisme se derulează în condiţii normale în intervalul orar menţionat, fără să fie afectat de aceste restricţii, conform comunicatului.

Conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea menţine un contact permanent cu autorităţile de frontieră din Ungaria, în vederea stabilirii măsurilor comune necesare asigurării unui control operativ pentru acest tip de mijloace de transport.

Poliţia de Frontieră le recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră deschise transportului de mărfuri, astfel încât la ridicarea restricţiilor să se preîntâmpine apariţia suprasolicitării doar a unora dintre acestea, precum şi consultarea aplicaţiei online pentru autovehiculele de mare tonaj.

Măsuri speciale în spitalele din Ungaria

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, vineri, că ţara sa va încerca să evite cât mai mult posibil închiderea şcolilor. O măsura care nu va putea fi însă evitată este reprogramarea anumitor operaţiuni medicale, în contextul în care paturile din spitale sunt ocupate tot mai mult cu pacienţii bolnavi de COVID-19.

Ungaria va avea nevoie, potrivit estimărilor actuale, de 2.240 de paturi la Terapie Intensivă, cu ventilatoare, până la 21 noiembrie şi de 4.480 până la 10 decembrie, a mai precizat premierul Orban.

„Cam aceasta este limita capacităţilor noastre, pentru că asta implică 30.000-32.000 de pacienţi cu coronavirus în paturile de spital”, a declarat el la postul public de radio.

„Am putea încă să gestionăm asta, dar am luat astăzi decizia ca în cazul în care infectările depăşesc această limită, să existe locuri speciale, în afara spitalelor dacă e nevoie, unde pacienţii să primească o îngrijire corespunzătoare”, a mai precizat şeful Guvernului de la Budapesta, potrivit Agerpres.

Orban a precizat că decizia de reprogramare a unor operaţiuni va fi luată „în câteva zile sau câteva ore”, pentru a elibera paturi de spital.