Șoc total la granița cu România. S-a aflat ce face Poliția de frontieră iar situația este cumplită. Totul a fost dezvăluit de jurnaliștii de la Euronews care au relatat că pe 19 august, șase sirieni și un egiptean au ajuns în Belgrad în căutare de ajutor. Ei ar fi fost trimiși cu forța în Serbia de poliția de frontieră română, dar nu înainte de a fi bătuți și chinuiți. Euronews susține că unul dintre ei are un picior amputat și spune că polițiștii români l-au bătut cu propriile cârje. În replică, Poliția de frontieră română neagă aceste acuzații.

Refugiații ar fi fost descoperiți cu ajutorul camerelor de supraveghere cu senzori termici în timp ce încercau să treacă granița României. Imediat, au fost opriți de bărbați în uniforme negre, cel mai înalt dintre ei având un bici în mâna dreaptă. Aceștia au susținut că fuseseră deja bătuți de poliția ungară cu bastoane, dar că nu fuseseră biciuiți până atunci. Unul dintre ei aproape că și-a pierdut un ochi.

Potrivit informațiilor furnizate, o altă situație asemănătoare s-ar fi petrecut și cu alți migranți care ar fi traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge la o tabără de refugiați din Serbia. Povestirile terifiante ale migranților au fost adunate de mai multe ONG-uri din Serbia, care au tras o concluzie cutremurătoare: poliția de frontieră română, dar și forțele de ordine de la granițele altor țări prin care trec refugiați, se poartă cu o violență ieșită din comun față de aceștia. La granița cu România, de-a lungul Dunării, în provincia autonomă Voivodina, bătăile, intimidările și expulzările ilegale au devenit parte a vieții cotidiene pentru refugiați. Frontiera de acolo a devenit un „punct fierbinte” a așa-zisei „Rute Balcanice”.

Un ONG din Serbia estimează că „cel puțin 50 de oameni” sunt expulzați forțat din România în Serbia în fiecare zi. Un altul estimează 400-600 pe săptămână.

Polițiștii de frontieră ar utiliza bastoane pentru a îi lovi pe oameni și cabluri cu care îi biciuiesc. Unii dintre migranți au fost supuși la șocuri electrice sau le-au fost incendiate hainele. Oamenii sunt intimidați cu focuri de armă trase în aer, iar unii vorbesc despre „comando-uri”, agenți îmbrăcați în negru cu măști sau cagule pe fețe pentru a nu putea fi recunoscuți.

Contactată de Euronews, Poliția de Frontieră din România a respins acuzațiile, susținând că toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva migranților care acționează ilegal la graniță trebuie să fie în acord cu legislația națională și internațională, inclusiv respectul pentru drepturile omului”.