Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, vineri, că ţara sa va încerca să evite cât mai mult posibil închiderea şcolilor. O măsura care nu va putea fi însă evitată este reprogramarea anumitor operaţiuni medicale, în contextul în care paturile din spitale sunt ocupate tot mai mult cu pacienţii bolnavi de COVID-19.

„Cam aceasta este limita capacităţilor noastre”

Ungaria va avea nevoie, potrivit estimărilor actuale, de 2.240 de paturi la Terapie Intensivă, cu ventilatoare, până la 21 noiembrie şi de 4.480 până la 10 decembrie, a mai precizat premierul Orban.

„Cam aceasta este limita capacităţilor noastre, pentru că asta implică 30.000-32.000 de pacienţi cu coronavirus în paturile de spital”, a declarat el la postul public de radio.

„Am putea încă să gestionăm asta, dar am luat astăzi decizia ca în cazul în care infectările depăşesc această limită, să existe locuri speciale, în afara spitalelor dacă e nevoie, unde pacienţii să primească o îngrijire corespunzătoare”, a mai precizat şeful Guvernului de la Budapesta, potrivit Agerpres.

Orban a precizat că decizia de reprogramare a unor operaţiuni va fi luată „în câteva zile sau câteva ore”, pentru a elibera paturi de spital.

Şcolile, magazinele şi restaurantele rămân deocamdată deschise în Ungaria

Ungaria a închis cluburile de noapte şi a impus o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii la începutul acestei săptămâni pentru a limita răspândirea rapidă a infectărilor.

În încercarea de a reduce efectele negative asupra unei economii lovite de recesiune, Guvernul naţionalist al lui Orban a refuzat până acum să impună măsuri de izolare strictă. Şcolile rămân deschise, la fel şi toate magazinele şi restaurantele, iar meciurile de fotbal vor continua să aibă loc în faţa a mii de spectatori la nivel naţional.

Ungaria a raportat joi 3.928 de noi cazuri de coronavirus, iar numărul deceselor pentru o zi a fost de 84. Numărul total de infectări a ajuns în Ungaria, ţară cu 10 milioane de locuitori, la 94.916, iar numărul deceselor, la 2.147.