Decizie surprinzătoare a Ungariei: ţara vecină nu va mai participa la ediţia din 2020 a concursului Eurovision, motivul fiind, se pare, că Guvernul lui Viktor Orban şi presa finanţată de stat consideră acest concurs “prea gay”, relatează publicaţia britanică The Guardian.

O sursă de la televiziunea publică MTVA a declarat că nu a fost oferită nicio explicaţie oficială, însă toţi angajaţii staţiei consideră că decizia de a nu mai participa la Eurovision este motivată de faptul că acest concurs este asociat cu “cultura gay”.

Televiziunea publică maghiară a declarat oficial doar că: ”În loc să participăm la ediția Eurovision din 2020, vom sprijini direct producțiile tinerelor talente din Ungaria”.

Mutarea neaşteptată vine însă în contextul intensificării retoricii homofobe în Ungaria. Președintele Parlamentului de la Budapesta a comparat adopțiile de către cuplurile de acelaşi sex cu pedofilia, în timp ce un comentator pro-guvernamental de televiziune s-a referit la Eurovision ca la o ”flotilă a homosexualilor”, precizând că retragerea din competiție ar aduce beneficii “sănătății mentale” a națiunii, potrivit HotNews.

Recent, premierul Viktor Orban, cunoscut pentru pozițiile sale extremiste în ceea ce privește imigrația, a lansat un pachet de măsuri menit să ducă la creşterea natalităţii, care susține și promovează familia tradiţională.