Ungaria poartă discuții despre creșterea în continuare a rolului companiei franceze Framatome în extinderea centralei nucleare de la Paks, astfel încât Guvernul german să nu poată bloca livrarea tehnologiei de control, a anunțat luni, la Flamanville (Franța), ministrul ungar de Externe.

Critici la adresa Berlinului, venite din Ungaria: Nu este un comportament corect din partea Guvernului Germaniei

Potrivit unui comunicat dat publicității de Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior din Ungaria, șeful diplomației ungare a declarat, relatând despre vizita sa la centrala nucleară a companiei franceze, aflată în prezent în construcție, că una din cele mai semnificative investiții din istoria Ungariei, extinderea centralei de la Paks, nu poate avea succes fără cooperarea franceză, deoarece sistemul de control, care este „sufletul centralei”, este fabricat de un consorțiu franco-german.

„Sau cel puțin ar trebui să fie produs și furnizat”, a spus Péter Szijjártó, subliniind că Guvernul german încă nu a aprobat participarea companiei Siemens Energy.

„Ceea ce nu este un comportament corect din partea Guvernului Germaniei, deoarece problema aprovizionării cu energie este o chestiune de competență națională, iar securitatea aprovizionării cu energie este o chestiune de suveranitate”, a precizat oficialul ungar.

Péter Szijjártó a adăugat: „Din această cauză Guvernul ungar negociază despre creșterea în continuare a rolului companiei franceze Framatome, astfel încât Berlinul să nu mai poată bloca furnizarea tehnologiei de control.

Pentru a avea un sistem tehnologic de control vest-european la centrala nucleară de la Paks, vom extinde în continuare cooperarea nucleară ungaro-franceză și vom crește și mai mult rolul companiei Framatome în investițiile de la Paks”, a subliniat Szijjártó, potrivit agenției MTI.

Ungaria, unul dintre liderii europeni atunci când vine vorba despre energia nucleară

Ministrul ungar de Externe a mai menționat: „Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse împotriva Rusiei au creat o criză energetică globală, în timp ce presiunile efectelor schimbărilor climatice cresc în întreaga lume. În viitor două lucruri trebuie rezolvate în domeniul aprovizionării cu energie.

Să avem o aprovizionare cu energie sigură, ieftină, pe termen lung și predictibilă, iar toate acestea să fie făcute în așa fel încât să fie luate în considerare și aspectele de protecție a mediului. Este absolut clar că energia nucleară poate îndeplini aceste două obiective”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

El a menţionat că Ungaria îndeplinește un rol important de lider în Europa, în domeniul energiei nucleare, și este membră a unei coaliții nucleare, condusă de Franța, care promovează o „politică energetică rațională”.

„În domeniul energiei nucleare s-a stabilit o cooperare importantă între Franța și Ungaria, care are acum consecințe practice”, a conchis Péter Szijjártó.