Premierul polonez respinge reticențele Ungariei și Slovaciei privind sprijinul Ucrainei

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a respins luni posibilitatea unui compromis în ceea ce privește reticențele exprimate de șefii guvernelor ungar și slovac legate de susținerea Ucrainei în conflictul cu Rusia.

Donald Tusk va avea o întâlnire cu omologii săi ungar și slovac, Viktor Orban și Robert Fico, marți, la Praga, la invitația premierului ceh Petr Fiala, care a convocat întâlnirea în cadrul Grupului de la Visegrad.

Divergenţele profunde s-au accentuat recent pe tema susţinerii militare pentru Ucraina. Viktor Orban a blocat timp de luni de zile un ajutor crucial către Ucraina înainte de a ceda, în februarie, sub presiunea partenerilor săi din UE, în timp ce Robert Fico, populist ales în octombrie 2023, a pus sub semnul întrebării suveranitatea Ucrainei şi a făcut apel la un compromis cu Rusia, ameninţând în acelaşi timp să taie ajutorul militar către Kiev.

„Dacă eşti membru al NATO şi al UE, prin definiţie şi prin natura acestei apartenenţe, trebuie să susţii Ucraina în apărarea sa împotriva atacului rus”, estimează Donald Tusk.

Donald Tusk
Donald Tusk (SURSA FOTO: Dreamstime)

„Cine nu înţelege acest lucru, şi voi spune deschis acest lucru mâine la Praga, se plasează de facto (…) în afara comunităţilor noastre şi nu poate exista compromis în această privinţă”, a subliniat şeful guvernului polonez, pe marginea unei conferinţe de presă comune cu omologul său canadian Justin Trudeau.

Donald Tusk: Întrevederea cu Viktor Orban nu va fi agreabilă sau simplă

În ceea ce-l priveşte pe Viktor Orban, „îi voi spune toate acestea în faţă”, a promis Donald Tusk, exprimându-şi suprinderea privind recentele declaraţii ale premierului slovac. „Nu va fi o întrevedere nici agreabilă, nici simplă”, a apreciat el.

„Mâine merg la Praga pentru a testa dacă Grupul de la Visegrad este un format capabil să susţină cu eficacitate toate acţiunile rezonabile ale Uniunii Europene” în favoarea Ucrainei, a mai declarat Tusk.

Premierul polonez a promis să declare „deschis” la revenirea sa de la Praga „dacă Grupul de la Visegrad mai are o raţiune de a fi” sau nu. Grupul de la Visegrad (V4) a fost fondat în anul 1991 de aceste state din Europa Centrală aflate în plină tranziţie post-comunistă.