Discuţii dificile asupra Brexitului urmează să fie reluate luni între oficialii britanici şi autorităţile de la Bruxelles care au apreciat drept nesatisfăcătoare oferta premierului Boris Johnson de evitare a unei ieşiri neordonate din Uniune pe 31 octombrie, situaţie ce l-a determinat sâmbătă pe şeful executivului britanic să aibă convorbiri telefonice cu mai mulţi lideri europeni, relatează AFP.

Liderii europeni vor trebui să decidă în cadrul următorului summit de la Bruxelles (17- 18 octombrie) dacă sunt întrunite condiţiile pentru acceptarea unei noi amânări a datei la care Marea Britanie va părăsi UE, faţă de cea prevăzută (31 octombrie).

Boris Johnson a promis concretizarea Brexitului, indiferent de situaţie, la sfârşitul lunii octombrie, în pofida unei legi recent adoptate de parlamentarii britanici prin care este constrâns să solicite o amânare în absenţa convenirii unui acord, cu scopul de a se evita o ieşire fără acord, care ar avea consecinţe economice şi sociale potenţial dezastruoase.

Ziarul Daily Telegraph a menţionat din nou, sâmbătă, posibilitatea ca Ungaria să vină în sprijinul premierului Boris Johnson în cazul în care acesta din urmă ar fi forţat să solicite amânarea Brexitului, perspectivă pe care politicianul britanic nu o doreşte cu niciun chip.

O nouă amânare trebuie să fie aprobată în unanimitate de statele membre, iar un singur dezacord ar fi suficient pentru blocarea acestei cereri.