Ungurii devin o forță în Europa! Asociația Stațiunilor Balneare si Balneoclimatice din Ungaria a elaborat un plan de acțiune pentru repornirea acestui sector. În programul lor, asociația solicită guvernului ca împrumutul rapid pentru repornirea întreprinderilor mici și mijlocii să fie extinsă și asupra stațiunilor balneare, transmite infostart.hu

Planul de acțiune de 14 puncte a fost transmis și ministerelor abilitate, deoarece stațiunile balneare, care și-au consumat și ultimele rezerve pentru menținerea locurilor de muncă, doresc o redeschidere durabilă, conform unui comunicat remis Agenției de Presă MTI de Asociația Balneară din Ungaria.

Asociația mai precizează că propunerile făcute în numele sectorului care asigură locuri de muncă pentru 18.000 de oameni, iar în vremuri normale, generează o cifră de afaceri de aproximativ 95-100 miliarde forinți pe an, vor contribui la relansarea economiei ungare.

În acest sector au fost salvate 77% din locurilor de muncă

Repornirea în siguranță necesită o pregătire de două săptămâni, se mai arată în comunicat, care menționează: Asociația solicită Guvernului ca împrumutul rapid pentru repornirea întreprinderilor mici și mijlocii să fie extinsă și asupra stațiunilor balneare, aflate în proprietatea statului sau în proprietatea administrațiilor publice locale, deoarece acest împrumut nu este accesibil pentru majoritatea covârșitoare a stațiunilor balneare, fiindcă acestea nu au statut de întreprinderi mici și mijlocii. Asociația mai pledează pentru diminuarea la 5% a TVA-lui aplicat serviciilor stațiunilor balneare, conform sursei menționate.

Dorește, de asemenea, recuperarea parțială a veniturilor pierdute, după modelele din Europa de Vest, ceea ce ar însemna în anii 2020-2021, pentru operatorii stațiunilor balneare, 50% din veniturile pe anul 2019. Asociația lucrează în prezent la un protocol special privind controlul calității aerului și a igienei suprafețelor băilor de aburi și a saunelor.

Datorită subvențiilor salariale asigurate de guvern, în acest sector au fost salvate 77% din locurilor de muncă, însă angajatorii, care din luna noiembrie nu realizază încasări, sunt în imposibilitate de a finanța cealaltă jumătate a salariilor.

Din această cauză, asociația propune creșterea cu 75% a subvențiilor salariale și prelungirea acesteia până la 31 august 2021, precizeză comunicatul, care adaugă că se are în vedere și lansarea unui program de reabilitare post-COVID, finanțat din fondul pentru asigurare de sănătate, deoarece implicarea stațiunilor balneoclimatice ar ajuta substanțial sistemul public de sănătate.

Turismului Balnear din România lăsat în paragină

Organizația Patronatelor Turismului Balnear din România și Alianța pentru Turism au lansat anul trecut un apel de urgență pentru salvarea României balneare.

În 2019, peste 2,27 milioane de turiști au cheltuit peste 367,5 milioane de euro în stațiunile balneare din România. În 2020, din martie, odată cu instaurarea stării de urgență cauzată de pandemia de COVID-19, totul s-a oprit.

În 2020, numărul turiștilor care și-au făcut totuși curaj să vină la Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Călimanești, Techirghiol, a fost mai mic cu 60% decât anul trecut.

În piața spa, în 2019 au fost peste 1,21 milioane de clienți, dintre care peste 1 milion au optat pentru relaxare la saune si piscine si 217.000 pentru tratamente spa de relaxare și prevenție, conform informațiilor transmise în acel moment.