Se schimbă harta Uniuni Europene. Blocul comunitar trebuie să înceapă urgent negocierile de aderare cu Albania, a declarat vineri, la Tirana, ministrul de Externe al Ungariei,la o conferinţă de presă organizată împreună cu omologul său albanez.

Péter Szijjártó a afirmat că Albania are un rol important în garantarea securităţii în Balcanii de Vest, precum şi în gestionarea migraţiei care afectează întreaga Europă.

“Noi, în Ungaria, avem interesul ca în Balcanii de Vest lucrurile să mergă bine, astfel încât ne-am obligat să promovăm integrarea europeană şi euroatlantică a acestei regiuni. Este regretabil că anul care a trecut nu a fost suficient pentru începerea negocierilor pe fond.

Din acest motiv, solicităm ţărilor membre care manifestă o sensibilitate mai mică faţă de extindere şi Bruxelles-ului să înceapă aceste negocieri”, a accentuat ministrul ungar de externe.

Ungaria spijină candidatura Albaniei

Péter Szijjártó a adăugat că Ungaria sprijină candidatura Albaniei în Consiliul de Securitate al ONU, pentru perioada 2022-2023.

În opinia şefului diplomaţiei ungare, UE trebui să coopereze cu statele din regiune, în caz contrar Europa fi inundată din nou de imigranţi, iar migraţia comportă riscuri epidemiologice, din cauza pandemiei de coronavirus.

La rândul său, ministrul albanez al afacerilor externe şi relaţiilor cu UE, Olta Xhacka, i-a mulţumit lui Péter Szijjártó pentru faptul că Ungaria a acordat Albaniei un ajutor în valoare de 260.000 de euro, după cutremurul din noiembrie 2019, precum şi perntru donaţia, constând în echipamente medicale, destinată combaterii pandemiei de coronavirus.