Ungurii dau lovitura în România! Decizia fără precedent luată de Executiv. S-a aflat azi, 1 februarie

Înainte de ședința de Guvern, a fost dat spre publicare un proiect care prevede includerea identității secuiești în chestionar ca o subcategorie a minorității naționale maghiare. De asemenea, identitatea ceangăilor a rămas în continuare ca o subcategorie opțională a categoriei ”alte naționalități”.

Așadar, cei care se declară ceangăi nu vor fi incluși la categoria minorității naționale maghiare.

Amintim că proiectul inițial al chestionarului, care a fost supus dezbaterii, a provocat o reacție dură din partea Ținutului Secuiesc, care era supărat de faptul că la categoria minorității naționale maghiare nu existau categorii.

De asemenea, este bine de luat în seamă faptul că în localitățile din România, dreptul unei minorități la folosirea limbii materne în instituțiile publice sau pentru amplasarea inscripțiilor în limba maternă în spațiile publice depinde de procentul etnic obținut la recensământ.

Identitatea secuiască sau ceangăiască nu exista inițial

Kelemen Hunor, președintele UDMR, le-a cerut maghiarilor din Transilvania să își trăiască identitatea regională într-o altă formă, iar la recensământ să se declare maghiari.

O dispută aprinsă a pornit pe acest subiect, mai ales după ce s-a aflat că pentru naționalitatea română există șase subcategorii, pentru cea germană există cinci categorii, iar pentru naționalitatea romă există 13 subcategorii. Asta în timp ce pentru naționalitatea maghiară nu era niciuna.

Pe acest fond, Zoltán Zakariás, deputat din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care anunța că a inițiat includerea în formularul de recensământ a subcategoriilor secui şi ceangău, subordonate identităţii maghiare, împreună cu József Kulcsár Terza, deputat al Partidului Civic Maghiar (PCM).

Consiliul Național Secuiesc (CNS) vrea să adopte o nouă carte de identitate

Consiliul Național Secuiesc (CNS) a adoptat o hotărâre privind cartea de identitate secuiască, document care să se elibereze la cerere persoanelor peste 18 ani care se declară secui și care susțin autonomia Ținutului Secuiesc.

Hotărârea arată că buletinul ar urma să conțină doar numele și numărul generat de sistem, celelalte date personale fiind într-un cod QR.

„Cartea de identitate secuiască poate fi obținută de orice persoană care a împlinit vârsta de optsprezece ani, care are reședința permanentă în Ținutul Secuiesc sau locuiește în afara Ținutului Secuiesc și se declară secuii și care susține autonomia Ținutului Secuiesc.

Cartea de identitate secuiască se poate solicita prin completarea unui formular care trebuie să indice numele și prenumele solicitantului, data și locul nașterii, domiciliul permanent și sexul. Formularul trebuie să conțină în formă preimprimată angajamentul solicitantului față de acceptarea autonomiei a Ținutului Secuiesc.