Ungaria cutremură Europa. O decizie de ultimă oră s-a luat chiar acum la Budapesta. Anunțul a fost făcut de biroul de presă al premierului Viktor Orbán.

Potrivit sursei citate, în cursul zilei de marți, Guvernul din Ungaria a înființat Consiliul de Apărare. Acesta va fi format din membri ai cabinetului, arată sursa citată care precizează că Viktor Orbán va fi cel care îl va conduce, notează MTI.

O reacție în acest sens a venit de la Bertalan Havasi. Oficialul ungar anunță că având în vedere presiunile generate de conflictul militar din Ucraina, este nevoie de câteva modificări pentru protejarea securității, dar și suveranității țării.

Viktor Orbán va conduce Consiliul de Apărare

„Protejarea securităţii şi suveranităţii Ungariei, puse sub presiune de războiul din Ucraina, criza economică europeană rezultată şi presiunea migratorie în creştere, va constitui o prioritate în următorii ani”, a afirmat Bertalan Havasi.

Oficialul ungar a mai vorbit și despre modul în care acesta va funcționa. Astfel, Havasi spune că acest Consiliu de Apărare de la Budapesta va funcționa în cadrul guvernului ungar.

Totodată, acesta se va ocupa de rapoarte şi propuneri cu privire la serviciile de informaţii, securitate publică, protejarea frontierelor, apărare, migraţie, managementul dezastrelor, contraterorism şi dezvoltarea forţelor armate, a precizat el.

Bertalan Havasi precizează că șeful Consiliului Apărării va fi premierul Viktor Orbán, iar consilierul pe probleme de securitate va fi secretarul noii structuri.

Câte întâlniri va avea Consiliul de Apărare din Ungaria

În același timp, acesta a mai adăugat și că acest Consiliu de Apărare îi va mai avea ca membri și pe şeful de cabinet al prim-ministrului, pe miniştrii Internelor, Apărării, Externelor şi Comerţului Exterior.

Referitor la întâlnirile membrilor, Consiliul de Apărare se va întruni de două ori pe săptămână. Pe de altă parte, dacă membri vor considera necesar, reuniunile extraordinare pot fi convocate oricând.

Menționăm faptul că anunțul privind înființarea acestui comitet vine la doar câteva zile distanță după ce Viktor Orbán a efectuat o vizită în România. Premierul ungar a fost aspru criticat de mai mulți politicieni români și nu numai pentru afirmațiile pe care le-a făcut la Băile Tușnad cu privire la războiul din Ucraina, dar și atitudinea Occidentului în fața lui Vladimir Putin. 

„Îmi este greu să comentez declaraţiile unui lider european, în al cărui discurs, din păcate, regăseşti pasaje din manualul de propagandă al Kremlinului. E deranjant că domnul Orban a ales să transmită aceste mesaje unui public din România, unor cetăţeni români, chiar dacă de etnie maghiară, încercând să creeze un curent favorabil lui Vladimir Putin în România”, spunea Ionuț Stroe luni.