Vineri, premierul Ungariei, Viktor Orban a lăsat de înţeles că Ungaria ar putea ignora decizia luată în această săptămână de Cuartea de Justiție a Uniunii Europene, potrivit căreia, zonele sale de tranzit pentru migranţi ar încălca legislaţia UE, relatează DPA.

Mai exact, decizia de joi a Curţii Europene de Justiţie ar încerca să forţeze statele membre ale UE să primească migranţi, a spus Orban într-un interviu pentru postul naţional de radio, scrie agerpres.ro.

„Dar nu ne vom lăsa păcăliţi”, a afirmat el, adăugând că legea fundamentală a ţării primează în faţa legislaţiei UE.

Sunt vizate mai multe granițe

Totodată, CJUE a mai decis joi că centrele de tranzit ale Ungariei de la graniţa cu Serbia, în care persoane ce au aplicat pentru azil trebuie să aştepte pentru o decizie la solicitările lor, echivalează cu detenţia ilegală.

Solicitanţii de azil trăiesc în containere de metal şi sunt înconjuraţi de un gard de sârmă ghimpată în două centre din apropiere de punctele de trecere a frontierei de la Roszke şi Tompa.

Pe de altă parte, oficialii ungari susţin că ocupanţii centrelor sunt liberi să plece şi să revină în Serbia oricând şi, prin urmare, nu sunt în detenţie.

Serbia, înă, refuză să îi primească înapoi. În plus, dacă ar pleca, ei şi-ar pierde orice şansă de a primi azil în Ungaria şi implicit în UE.

Ungaria a fost criticată de UE pentru poziţia sa dură privind migraţia şi a fost în mod repetat atacată la Curtea de Justiţie a UE, cu sediul la Luxemburg.