AMC, o societate comercială nonprofit, coordonată de Ministerul ungar al Agriculturii, şi Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc au organizat, la Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, o serie de întâlniri pentru oamenii de afaceri.

Întâlnirile au avut loc în perioada 8-9 iunie, iar scopul principal a fost de a face mai multe produse maghiare disponibile în magazinele din Ținutul Secuiesc.

La întâlniri, cumpărătorii și distribuitorii lanțurilor alimentare relevante din Ținutul Secuiesc au putut cunoaște produsele a zece companii interne de producție alimentară, inclusiv gemuri artizanale de prune, paste ecologice, oțet de vin și fructe, siropuri și suc artizanal, biscuiți, precum şi diverse produse scutite.

Primăria din Miercurea Ciuc va construi un nou parc industrial

„Creșterea puterii economice maghiare în Ținutul Secuiesc, sau, dacă vreți, extinderea relațiilor de afaceri dintre Ungaria și regiune a fost scopul întâlnirilor oamenilor de afaceri organizate în Transilvania, ajutând produsele maghiare să intre pe această piață.

În cadrul evenimentului de două zile, întreprinderile maghiare capabile să exporte s-au putut prezenta în Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, pentru a extinde gama de produse autohtone deja prezente cu produsele lor.

Nu întâmplător Miercurea Ciuc a fost aleasă ca unul dintre locurile de desfășurare a evenimentului: obiectivul hotărât al orașului este de a-și spori rolul economic în industria alimentară, iar în prezent intenționează să înființeze un parc industrial pe o suprafață de cca. 92 de hectare.”, se arată în comunicatul organizației.

„Odată cu investiția, ne putem aștepta să creăm condiții moderne pentru realizarea investițiilor în teren verde, printre care sperăm să existe un număr bun de întreprinderi din industria alimentară ”, a spus Orsolya Juhász-Borsa, șeful biroului de dezvoltare economică și digitalizare al Primăria din Miercurea Ciuc.

Produsele din Ungaria se extind pe piața din România

Evenimentul a fost organizat la Miercurea Ciuc de Centrul Agrarmarketing împreună cu Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc și Asociația Antreprenorilor din regiune.

Oamenii de afaceri au continuat apoi discuțiile la Sfântu Gheorghe, unde programul a fost realizat în cooperare cu Asimcov, Asociația Antreprenorilor din județul Covasna. La evenimente a participat și Zoltan Lazar, atașat pentru comerț exterior al Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc.

Gergely Giczi, directorul general adjunct al Agrarmarketing Centrum, a informat participanții de la ambele locații despre programul de dezvoltare a exportului al Programului de Afaceri Alimentare din Ungaria Agrarmarketing Centrum , precum și a prezentat catalogul digital (Catalogul de Afaceri Alimentare din Ungaria), care oferă în prezent mai multe peste 2.000 de produse de la aproximativ două sute de firme maghiare în atenţia cumpărătorilor străini.