Ungaria ar putea fi o excepţie cu privire la aplicarea planificatei plafonări a preţului la petrolul rusesc în cadrul sancţiunilor impuse Rusiei de către Uniunea Europeană, a afirmat, joi, 24 noiembrie, ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto. Oficialul a precizat că „mai multe propuneri periculoase încă se află pe masa” Comisiei Europene, a informat agenţia MTI.

Conform proiectului actual, plafonarea nu se va aplica importurilor de petrol efectuate prin conducte sau, în cazul în care conductele (care traversează Ucraina) nu vor mai fi funcționale, importurilor efectuate pe mare pentru a le substitui pe cele care urmau să vină prin respectivele conducte, a explicat șeful diplomației ungare.

Ministrul ungar consideră inițiativele UE drept periculoase, inutile şi inadecvate

Oficialul a mai menţionat că statele UE au început să discute despre impunerea de plafoane asupra preţului importurilor de gaz rusesc. Inițiativa urmează să fie rediscutată la întâlnirea miniştrilor europeni ai energiei pe 13 decembrie. Ministrul ungar a descris această iniţiativă drept „periculoasă, inutilă şi inadecvată”, din motiv că există riscul devierii unor volume de gaz dinspre piaţa europeană către alte pieţe.

În ceea ce privește alte iniţiative ale Comisiei Europene, Peter Szijjarto a criticat mecanismul de solidaritate menit să evite între statele UE nepotrivirile referitoare la aprovizionarea cu gaze, fiind de părerea că acest plan reflectă „încă o dată aspiraţiile Bruxellesului de a avea mai multă putere pentru a eroda suveranitatea politicii energetice a statelor membre”.

Germania, una dintre cele mai dependente țări de gazele rusești

„Imaginaţi-vă o situaţie în care cineva de la Bruxelles ne poate ordona nouă să cedăm către altă ţară gazul cumpărat cu banii poporului ungar, pentru poporul ungar şi pentru funcţionarea economiei ungare.”, a evidențiat șeful diplomației ungare.

Pentru a sprijini în mod special Germania, unul dintre cele mai dependente state de gazul rusesc şi a cărei economie este legată de cea a întregului bloc comunitar, Comisia Europeană a solicitat statelor UE să-şi reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august 2022 – martie 2023, faţă de media ultimilor cinci ani.

Decizia a fost primită drept nefavorabilă de unele state membre, astfel, propunerea Comisiei a fost inclusă într-un acord încheiat în luna iulie la nivelul UE, care prevede că această reducere va fi deocamdată voluntară. Însă, în cazul unui „risc de penurie gravă” de gaze, executivul comunitar o poate face să devină obligatorie, dar cu unele excepţii pentru mai multe state membre.