Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului ungar, Zsolt Németh, a anunțat, joi, la Strasbourg, că în urma unei iniţiative comune româno-ungare, Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (CoE) a decis în unanimitate să solicite Comisiei de la Veneţia, organului consultativ al Consiliului Europei compus din experți independenți în drept constituțional, să examineze dacă Legea ucraineană privind protecţia minorităţilor naţionale este în conformitate cu normele internaţionale.

Ucraina nu s-a consultat cu Comisia de la Veneția

Zsolt Németh a atras atenţia asupra faptului că, în pofida obligaţiei sale, Ucraina nu s-a consultat cu Comisia de la Veneţia şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Ucraina, care şi-au exprimat între timp nemulţumirea faţă de noua lege, recent adoptată.

Potrivit deputatului FIDESZ, Comisia de la Veneţia va trata această chestiune cu prioritate şi ar putea emite o evaluare a legii în lunile următoare. Oficialul ungar a subliniat, de asemenea, că este un interes vital al Ucrainei armonizarea protecţiei minorităţilor naţionale cu normele internaţionale.

Respectarea legislaţiei privind protecţia minorităţilor, o condiţie esenţială pentru integrarea Ucrainei în UE

„Respectarea legislaţiei internaţionale privind protecţia minorităţilor naţionale este o condiţie esenţială pentru integrarea Ucrainei în UE, prevăzută şi în criteriile de la Copenhaga, care trebuie îndeplinite în vederea aderării”, a subliniat Zsolt Németh.

La Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei delegaţia ungară a obţinut multe rezultate. Ca exemplu a amintit că în cadrul  Comisiei juridice a Adunării Parlamentare a fost adoptat în unanimitate acel raport care a evaluat punerea în aplicare a deciziilor legate de Ungaria emise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a mai adăugat Zsolt Németh, transmite Hirado.hu

Adunarea Parlamentară a adoptat, de asemenea, raportul privind cel de-al patrulea summit al CoE, care cuprinde recomandări de perspectivă cu privire la documentul final al reuniunii. Recomandarea pune un mare accent pe respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, care este o condiţie prealabilă foarte importantă pentru „securitatea democratică europeană”.

De asemenea, subliniază necesitatea cooperării dintre Uniunea Europeană și Consiliul Europei, în special în domeniul politicii de extindere, a adăugat Zsolt Németh.