Ministerul maghiar de Externe îi oferă un răspuns lui Stelian Ion: Statul nostru are o colaborare fructuoasă cu România

Ministerul maghiar de Externe a transmis că „Ungaria sprijină atât extinderea UE, cât și extinderea spațiului Schengen. Pe lângă acest fapt, statul nostru are o colaborare fructuoasă cu România, este interesul nostru de a menține și dezvolta relații de bună vecinătate”, conform kronikaonline.ro

Răspunsul oficialilor din Ungaria a venit după ce Stelian Ion, ministrul Justiției, a declarat că este puțin probabil să fie ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) de către Comisia Europeană dacă Secția Specială nu este desființată și dosarele nu merg la DNA. Mai mult, acesta a declarat că România nu va intra în Schengen fără ridicarea MCV.

„Și mă întreb cine are interesul dintre vecinii noștri să nu intrăm în Schengen”, a spus Stelian Ion marți, 13 iulie, la TVR.

Reacție la cele spuse de Stelian Ion

După declarația respectivă, deputatul UDMR Csoma Botond a transmis că „ministrul Stelian Ion să se ocupe de problemele României, nu de problemele din Polonia și Ungaria”.

Amintim că UDMR propune ca atribuțiile SIIJ să treacă la Parchetul General, în timp ce ministrul justiției se opune și vrea ca dosarele să meargă la DNA. Discuțiile din coaliție în privința desființării Secției Speciale s-au blocat din cauza poziției UDMR.

Legat de relațiile bilaterale, Ministerul de Externe al Ungariei anunțase în septembrie 2017 că nu va sprijini aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), din cauza închiderii Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

Sursă foto: Dreamstime