Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a răbufnit. Acesta lansează acuzații extrem de grave la adresa ministrului Justiției, Stelian Ion, despre care spune că are o atitudine „total inacceptabilă” şi că „alunecă spre stalinism”, după ce acesta a afirmat că „la capitolul Justiţie, UDMR are altă opinie”, cu referire la desființarea SIIJ.

Într-o serie de declarțaii oferite pentru Agerpres, Csoma Botond susține că amendamentul depus la Senat de parlamentarii UDMR nu exclude desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

„De multe ori am avut impresia că ministrul justiţiei e un fel de iacobin, dar acum, încet, dar sigur, alunecă spre stalinism, după părerea mea. Oricine are o altă poziţie decât dânsul devine, potrivit celei mai sinistre tradiţii totalitare, un fel de deviaţionist, care săvârşeşte un delict de opinie, şi, sigur, în opinia ministrului, acest delict de opinie acţionează împotriva intereselor României”, a declarat liderul deputaților UDMR.

Totodată, el a subliniat faptul că mai multe persoane sunt afectate de atitudinea ”stalinistă” a ministrului.

„În ultima perioadă, în acest avânt stalinist al lui Stelian Ion, pe lângă politicieni care au opinii diferite, au devenit ţinta ministrului şi anumiţi magistraţi care nu sunt de acord cu ministrul în privinţa funcţionării Justiţiei”, a mai adăugat acesta.

Dan Barna consideră amendamentul UDMR ”toxic”

Amintim faptul că în cursul zilei de luni, vicepremierul Dan Barna a afirmat că, atât timp cât nu se găseşte în coaliţia de guvernare o soluţie pentru desfiinţarea SIIJ, nu se impune o sesiune extraordinară a Parlamentului.

„Amendamentul UDMR care se află în momentul de faţă în comisia de la Senat este unul care nu desfiinţează SIIJ. Amendamentul UDMR nu face decât să mute secţia specială dedicată magistraţilor la Parchetul General. Ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic, este de neacceptat”, a spus Dan Barna.

De cealaltă parte, Csoma Botond a explicat care este dorința UDMR.

„Noi, cei de la UDMR, dorim ca lupta împotriva corupţiei să continue, dar, în acelaşi timp, dorim ca această luptă să se desfăşoare într-un cadru legal, bine definit, în care să existe anumite garanţii, garanţii care nu permit repetarea unor abuzuri care au fost semnalate şi de Inspecţia Judiciară”, a precizat Csoma Botond.

Tootdată, el a mai subliniat faptul că „este falsă ideea că succesul luptei împotriva corupţiei sau marea reformă în Justiţie în România ar depinde de revenirea competenţelor în privinţa anchetării magistraţilor la DNA. Cred că abordarea domnului Barna este toxică, asta cred despre afirmaţia domnului Dan Barna”.