Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, exprimă preocuparea că Occidentul pare să se apropie tot mai mult de implicarea militară în Ucraina. El a subliniat că Budapesta nu dorește să vadă izbucnind un război.

Premierul ungar critică intervențiile frecvente ale liderilor europeni în Ucraina. Viktor Orban observă că aceștia se implică în conflict ca și cum ar fi propriul lor război. El menționează că inițial, Occidentul intenționa să furnizeze doar căști Ucrainei. Ulterior, însă, și-a modificat strategia, recurgând la impunerea unor sancțiuni severe, oferirea de suport militar și acordarea unor sume semnificative de bani.

„Liderii europeni s-au scufundat adânc în război, tratează războiul ca pe propriul lor război și îl duc ca pe propriul lor război”, a menționat Orban.

Viktor Orban avertizează că situația se înrăutățește

Prim-ministrul Ungariei a exprimat îngrijorarea că, deși se furnizează bani și arme în Ucraina, situația nu pare să se îmbunătățească, ci dimpotrivă, să se înrăutățească. În opinia sa, există riscul ca Occidentul să trimită trupe în Ucraina. Acest lucru, a menționat liderul Ungariei, ar putea trage Europa într-un vârtej de război și ar putea avea consecințe grave. Viktor Orban consideră că Bruxelles-ul se joacă cu focul.

„Se furnizează bani, bani, arme [sunt furnizate – n.red.], dar situația nu se îmbunătățește; de fapt, se înrăutățește. Suntem la un pas ca Occidentul să trimită trupe în Ucraina. Acesta este un vârtej de război care ar putea trage Europa în adâncuri. Bruxelles se joacă cu focul”, a comentat acesta.

Viktor Orban, Ungaria
Viktor Orban, premierul Ungariei/SURSA FOTO: Facebook/Viktor Orban

Ungaria vrea să stea departe de conflictul din Ucraina

El subliniază că maghiarii sunt conștienți de greutatea războiului și sunt ferm hotărâți să rămână departe de acest conflict. Ei nu ar dori ca Ungaria să fie din nou subiectul marilor puteri. Viktor Orban pledează pentru pace. El subliniază importanța eforturilor pentru menținerea acesteia, atât la nivel național, cât și în organizațiile internaționale precum Bruxelles-ul, Washingtonul, ONU și NATO.

„Noi, maghiarii, știm ce este războiul. Ne-am săturat. Sunt convins că trebuie să stăm departe de acest război. Acesta nu este războiul nostru. Nu vrem război și nu vrem ca Ungaria să redevină jucăria marilor puteri. Așa că trebuie să milităm pentru pace – acasă, la Bruxelles, la Washington, la ONU și la NATO”, a punctat liderul de la Budapesta.

Liderul de la Budapesta a folosit în mod repetat termenul „război”

În mod special, termenul „război” a fost menționat de 17 ori în declarația sa, iar expresia „război mondial” a fost utilizată de trei ori, observă publicația Pravda.

La începutul acestei săptămâni, Orban a susținut un discurs în cadrul unui eveniment desfășurat la Budapesta. El a adus acuzații liderilor europeni. El i-a acuzat pe aceștia că adoptă o „logica războiului” în contextul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

El a emis o serie de declarații controversate cu privire la Ucraina. Acesta a caracterizat țara condusă de Zelenski drept un „protectorat” al Occidentului. Viktor Orban a reiterat propunerea sa conform căreia Ucraina ar trebui să devină o „zonă tampon” între Rusia și statele membre NATO.