Ungaria ”izolează” produsele care conţin proteine din insecte. Pentru o informare corectă a cumpărătorilor, Ministerul Agriculturii din Ungaria va modifica regulamentul de etichetare a alimentelor, astfel încât produsele care conţin proteine din insecte să poată fi distinse şi separate pe rafturile magazinelor.

Anunțul a fost făcut de ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, miercuri, printr-un comunicat.

“Este important să ne păstrăm tradiţiile gastronomice şi să nu permitem să ni se schimbe obiceiurile alimentare”, a adăugat ministrul.

Ungaria se teme că obiceiurile alimentare tradiţionale ar putea fi în pericol

Ministrul a atras atenţia asupra faptului că obiceiurile alimentare tradiţionale s-ar putea afla în pericol. Întrucât cei de la Bruxelles acordă pentru tot mai multe specii de insecte autorizaţii de vânzare în scop alimentar.

Potrivit deciziei Comisiei Europene, există deja patru tipuri de insecte care pot apărea în Uniunea Europeană ca alimente şi ingrediente alimentare – alături de greieri.

István Nagy a amintit că Ungaria a fost singurul stat membru care nu a sprijinit decizia UE. Întrucât în uniune nu trebuie să ne temem nici de o penurie de alimente, nici de o penurie de proteine.

Politicianul a menţionat, de asemenea, că în vederea informării corecte şi precise a cumpărătorilor, Ministerul Agriculturii din Ungaria va modifica regulamentul de etichetare a alimentelor. În acest fel, produsele care conţin proteine din insecte vor putea fi distinse în magazine în mod clar. Ingredientele trebuie să fie foarte vizibile pe ambalaj, iar produsele trebuie aşezate pe nişte rafturi separate.

Maghiarii nu vor să mănânce insecte

István Nagy a subliniat: faptul că maghiarii nu vor să mănânce insecte este demonstrat şi de sondajele de opinie publică. Potrivit unui sondaj al Oficiului Naţional pentru Siguranţa Alimentelor (Nébih), mai puţin de 5% dintre consumatori ar dori să mănânce alimente realizate din insecte. Iar peste 70% dintre aceştia sunt complet împotriva consumării acestui tip de alimente.

Potrivit lui István Nagy, datorită hărniciei şi perseverenţei fermierilor maghiari, Ungaria beneficiază de multe materii prime de înaltă calitate. Există alimente proaspete, sănătoase şi calitative, astfel că nu sunt nevoiţi să consume gândaci.

“Este important să ne păstrăm tradiţiile gastronomice şi să nu permitem să ni se schimbe obiceiurile alimentare”, a adăugat ministrul.

UE a extins lista insectelor autorizate ca hrană umană

Amintim că Europa a decis, recent, să extindă lista insectelor autorizate ca hrană umană. Comisia Europeană (CE) a aprobat recent consumul și comercializarea larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus).

Comisia Europeană a dat undă verde comercializării larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman.

Această insectă devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018, și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU).