Responsabilul pentru politica externă a Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut miercuri blocului comunitar să convină asupra unei doctrine ambiţioase ca bază pentru operaţiunile militare comune în afara UE, inclusiv prin constituirea unei forţe care să fie desfăşurată în situaţii de criză, relatează Reuters.

Josep Borrell a susţinut în faţa presei că primul său proiect al ”Busolei Strategice” a UE este crucial pentru securitatea sa.

Avertismentul lui Josep Borrell

”Europa este în pericol”, menţionează el în preambulul documentului trimis spre dezbatere celor 27 de state membre. ”Avem nevoie de capabilităţi de desfăşurare rapide”, a punctat şeful diplomaţiei europene în declaraţia sa.

O idee, explică Borrell, dar care nu este nouă, este ca Uniunea Europeană să dispună de o forţă de reacţie pentru situaţii de criză cu un efectiv de circa 5.000 de militari, el subliniind în acest timp că alianţa NATO în care SUA joacă un rol esenţial rămâne principala responsabilă pentru apărarea colectivă a Europei.

Miniştrii europeni de Externe şi ai Apărării vor aborda luni aceste chestiuni, cu obiectivul de a conveni un document politic până în luna martie.

Invocând binecuvântarea preşedintelui american Joe Biden exprimată luna trecută într-un comunicat împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, oficiali europeni susţin că UE poate fi un aliat mai util al SUA dacă îşi dezvoltă capacităţi militare autonome. De asemenea, ieşirea Marii Britanii din UE, deşi privează blocul comunitar de o putere militară, a oferit Franţei ocazia de a-şi afirma ambiţiile pentru o apărare europeană.

Însă în ciuda progreselor în constituirea unui fond comun destinat dezvoltării de noi arme, UE încă nu a reuşit să-şi creeze o forţă pentru situaţii de criză de mărimea unui batalion.

Europa este invadată de migranți

Graniţa dintre Polonia şi Belarus este, în aceste zile, scena unor tensiuni fără precedent. Bruxelles-ul îl acuză pe dictatorul Lukaşenko că ar fi ajutat mai multe mii de migranţi să ajungă la frontiera cu Uniunea Europeană. Polonia se vede nevoită să mobilizeze soldaţii pentru a face faţă acestei adevărate invazii.

Autorităţile de la Varşovia au desfăşurat mii de soldaţi la graniţă şi afirmă că se pregătesc pentru noi confruntări între migranţi şi forţele de ordine. Numărul migranţilor prezenţi în acest moment la frontieră este estimat la 3.000-4.000 de persoane, potrivit autorităţilor poloneze, scrie agenţia Reuters.

Marţi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene vorbea despre 2.000 de migranţi masaţi la graniţă şi care încearcă să pătrundă ilegal pe teritoriul UE. Comisia îl acuză pe Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, de o abordare “în stil gangsteresc” ca urmare a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva ţării sale în trecut. Lukaşenko le-ar fi facilitat acum migranţilor trecerea înspre teritoriul UE.