Guvernul de la Budapesta își propune să extindă şi în anul 2023 plafonarea preţurilor la alimente, a anunţat, vineri, 9 decembrie, platforma de știri Portfolio.hu, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Companiile străine şi-au redus livrările de combustibili spre Ungaria

Plafonarea preţurilor la unele alimente de bază, cum ar fi lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui şi ouă, urmează să expire la sfărșitul acestei luni. Rata anuală a inflaţiei în Ungaria a ajuns să fie de 22,5 puncte procentuale în noiembrie. În același timp, prognozele arată că aceasta urmează să accelereze şi mai mult, conform Agerpres.

Marţi, 6 decembrie, autoritățile de la Budapesta au eliminat plafonarea preţurilor la carburanţi, în contextul în care mai mulţi oameni au intrat în panică şi au achiziţionat cantităţi mari de combustibili, dar şi din cauza importurilor insuficiente.

Așadar, preţul la benzină va creşte la aproximativ 640 forinţi pe litru, în timp ce preţul la motorină va fi de 699 forinţi pe litru. Respectiv, companiile străine şi-au redus livrările de combustibili spre Ungaria, după ce autorităţile au plafonat preţurile la benzină şi motorină la 480 forinţi (1,22 dolari) pe litru.

Ungaria a blocat un alt pachet de sprijin pentru Ucraina

Ungaria a blocat un alt pachet de sprijin din partea Uniunii Europene către Ucraina prin dreptul de veto. În acest sens, premierul ungar Viktor Orban a venit cu o reacție, precizând că informațiile răspândite sunt fake news-uri.

Ungaria a acționat din nou împotriva Ucrainei, de această dată este vorba despre noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei elaborat de Uniunea Europeană. În timpul reuniunii reprezentanților țărilor UE, care a avut loc, miercuri, 7 decembrie, Budapesta s-a opus noului pachet de sancțiuni anti-ruse și a refuzat, de asemenea, să susțină propunerea de dublare a fondului pentru furnizarea de muniție către Ucraina.

Publicația Financial Times a făcut această afirmație, menționând că Ungaria „frânează” în mod deliberat toate deciziile Uniunii Europene care necesită unanimitatea celor 27 de state membre.

„Bruxelles-ul a informat Ungaria că sprijinul financiar de 5,8 miliarde de euro pentru redresarea în urma pandemiei și alte fonduri din partea UE nu vor ajunge curând.

Ca răspuns, folosește cea mai puternică armă pe care o are: dreptul de veto asupra oricărei decizii UE care necesită unanimitatea celor 27 de state membre.”, a explicat politica Budapestei în materialul sursei citate.