Ziarul brazilian O Globo relatează că voluntarul a primit un placebo şi nu vaccinul testat. Universitatea Oxford a confirmat planul de a continua testul, afirmând într-un comunicat că, după o evaluare minuţioasă, „nu există preocupări privind siguranţa testului clinic”

Vaccinul AstraZeneca a fost pus în așteptare în SUA, după ce un participant din Marea Britanie a dezvoltat simptome în concordanță cu o inflamație a măduvei spinării. Studiile din Marea Britanie și Brazilia au fost reluate între timp, iar Universitatea Oxford a declarat că este ” puțin probabilă” ca boala să fie asociată cu vaccinul.

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a refuzat să comenteze cazul individual din cauza confidențialității medicale și a reglementărilor privind studiile clinice, dar a confirmat că studiul a fost revizuit de autorități și „nu au nicio îngrijorare cu privire la continuarea studiului în curs”.

Cine era voluntarul

Voluntarul care a murit într-un studiu clinic al vaccinului Oxford University Covid-19 a fost  Dr. João Pedro Feitosa. Medicul în vârstă de 28 de ani, a luat parte la studiul AstraZeneca în Brazilia și nu i-a fost dat vaccinul, ci un placebo. Se spune că Dr. Feitosa a murit din cauza complicațiilor coronavirusului în timp ce lua parte la studiul potențialului vaccin, dar gigantul farmaceutic nu a făcut comentarii cu privire la moartea sa. Site-ul local de știri Diario do Nordeste rapoartează că Dr. Feitosa a fost un medic brazilian ce absolvise recent Universitatea de Medicină  și care trăia în Rio de Janeiro.

Declarațiile făcute de reprezentanții agenției

„Datele referitoare la ancheta efectuată de Comitetul Internațional de Evaluare a Siguranței au fost comunicate agenției. Este important de subliniat faptul că, pe baza angajamentelor de confidențialitate etică prevăzute în protocol, agențiile de reglementare implicate primesc date parțiale referitoare la investigația efectuată de această comisie, care sugerau că studiul ar trebui să continue, astfel încât procesul rămâne în curs de evaluare. Prin urmare, Anvisa susține faptul că, în conformitate cu reglementările naționale și internaționale ale bunelor practici clinice, datele privind voluntarii în cercetare clinică trebuie păstrate confidențiale, în conformitate cu principiile confidențialității, demnității umane și protecției participanților. Anvisa se angajează să respecte aceste reglementări, pentru a asigura confidențialitatea voluntarilor și, de asemenea, fiabilitatea țării pentru realizarea unor studii de o asemenea relevanță”, au declarat reprezentanții agenției pentru Mirror UK.