Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII), în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic.

Avertizarea MAE pentru români

Astfel, în urma evaluării de risc, care ține cont de zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate și antecedentele vaccinale, OMS a actualizat lista cu ţările pentru care se solicită vaccinarea anti-poliomielită a cetățenilor rezidenți sau vizitatorilor pe termen lung, astfel: Republica Islamică Afganistan, Republica Islamică Pakistan, Republica Madagascar, Republica Yemen și Republica Populară Chineză.

Potrivit OMS, pentru cetățenii care nu au fost vaccinați anti-polio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internațional de vaccinări (conform Regulamentului Sanitar Internațional 2005) și va însoți documentele de călătorie.

Ce este Poliomielita

Poliomielita, este o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor); există 3 tipuri de virus polio (tip1,2,3). Boală este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. Ultimul caz de poliomielita a fost înregistrat în România în anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria). Singura măsură de prevenire a poliomielitei este vaccinarea.

Transmiterea se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

Manifestările clinice ale bolii:

– Perioada de incubație (timpul de la momentul infectării la apariția primelor semne de boală) este în mod frecvent de 6-20 de zile (cu limite de 3-35 de zile), în medie de 7-14 zile
– Formă cea mai comună este cea fără simptome sau semne de boală – în proporție de 95%, dar poate evolua în proporție de 1-5% sub formă de poliomielita paralitică sau iritatie meningeală
– Paralizia este flască (moale), asimetrică (la unul din membre), cuprinde mușchii de la rădăcina membrelor; în cazurile grave afectarea este simetrică și poate cuprinde și mușchii respiratori ducând la deces
– Paralizia este invalidantă și permanentă

Restricții majore pentru cei nevaccinați

Este posibil ca persoanele care intenționează planificarea unei călătorii să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor țări, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea anti-polio. Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din ţările respective, care solicită viză pentru România, li se poate solicita carnetul internațional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Pentru ce țări se mai recomandă vaccinarea împotriva polio sălbatic

Vaccinarea este încurajată și se recomandă persoanelor care călătoresc spre și dinspre: Republica Benin, Burkina Faso, Republica Camerun, Republica Centrafricană, Republica Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo, Republica Congo, Republica Arabă Egipt, Republica Federală Democratică a Etiopiei, Republica Gambia, Republica Ghana, Republica Guineea, Republica Islamică Iran, Republica Liberia, Republica Mali, Republica Niger, Republica Federală Nigeria, Republica Senegal, Republica Sierra Leone, Republica Federală Somalia, Republica Sudan, Republica Sudanul de Sud, Republica Tadjikistan, Republica Togoleză și Republica Uganda, fără dovada vaccinării, în ultimul an, în certificatul de vaccinări internaționale.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români ca înainte de orice călătorie să se informeze asupra situației de securitate din țara de destinație, consultând rubrica „Alerte de călătorie” de pe site-ul MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts).

Specialiștii din cadrul structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional – 2005 reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional se constituie în continuare drept un risc, iar OMS actualizează periodic „Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea anti-polio”, după primirea rapoartelor din țările respective.

Sursă foto: Dreamstime