80-8986-58_vin.jpgVinurile din Lumea Nouă, din podgoriile de pe continentul american, dar şi cele de la Antipozi, din Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud, au erodat deja destul de serios cota de piaţă a ţărilor cu tradiţie în vinificaţie, precum Franţa, Italia sau Spania. Nici România nu face excepţie; în unele magazine se pot găsi deja vinuri bune – chiar excelente – californiene, chiliene sau chiar australiene.

Recomandarea casei Vinexpert pentru această săptămână este un cupaj de Cabernet Sauvignon şi Carménère produs de Vina Mar, brand din portofoliul Southern Sun Wine Group, cel mai mare producător de vin din Chile. Ca o observaţie strict lingvistică, grafia Carménère este hispanică. Însă în realitate Carménère este unul dintre cele şase soiuri istorice de vin nobil din Bordeaux, alături de Cabernet Sauvignon (cu care este îndeaproape înrudit genetic), Cabernet Franc, Merlot, Malbec şi Petit Verdot. După ce, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o epidemie de filoxeră a decimat plantaţiile europene, Carménère a fost considerat în mare măsură dispărut de pe Vechiul Continent. În 1994, statisticile oficiale arătau că în toată Franţa mai existau doar circa zece hectare cultivate cu acest soi. Din fericire însă, viticultorii chilieni importaseră butaşi de Carménère înainte de declanşarea filoxerei, astfel că, acum, Chile este cel mai mare cultivator al acestui soi din lume.

Acest vin al Vina Mar a obţinut, la degustarea recent organizată de Vinexpert, cel mai mare punctaj din categoria cupajelor făcute cu Cabernet Sauvignon; a depăşit chiar un Margaux (de la Château Dauzac)! Notele proprii ale Carménère – culoare roşu profund, arome de fructe de pădure, tanini delicaţi, ca şi o structură echilibrată – fac o pereche excelentă cu Cabernet Sauvignon, de la care împrumută fermitatea gustului.

Nume: Cabernet Sauvignon Carménère Reserva Especial
An: 2004
Culoare: roşu
Fel: sec
Soi: cupaj
Ţara de origine: Chile
Podgoria: valea Maipo
Preţ: 38 lei
Magazin: Galeria Vinexpert, Bd. Octavian Goga 24;
www.evinoteca.ro