"Infractorii cibernetici profită de pe urma atacurilor, pentru a lansa un val imens de spam. G Data Security Labs a observat o creştere masivă a email-urilor ce includ link-uri cu videoclipuri cu înregistrări ale exploziilor. Acestea blochează computerele infectate şi îi şantajează pe utilizatori cu plata unei răscumpărări. Computerele infectate sunt exploatate şi pentru a distribui spam. În cea de-a doua variantă, parolele sunt sustrase şi întreg traficul din reţea este interceptat pentru a-i spiona pe utilizatori. G Data îi sfătuieşte pe cei care recepţionează acest gen de mesaje să le şteargă înainte de a le citi şi să nu acceseze link-urile, sub nicio formă", se arată într-un comunicat al companiei.
Multe persoane folosesc Internetul ca prima opţiune pentru a se informa, iar videoclipurile sunt, de regulă, foarte populare printre utilizatori. În cazul în care destinatarul unui email accesează link-ul, conţinut de email va fi direcţionat pe un site amorsat ce conţine o fereastră cu cinci videoclipuri YouTube diferite. Doar că, în afara celor cinci filmuleţe, atacatorii au integrat un program Java applet în website ce a fost încărcat pentru a exploata o vulnerabilitate Java. În cazul în care varianta de Java instalată pe computer este mai veche decât versiunea 7 actualizarea 11, malware-ul de pe mail este instalat pe computer cu ajutorul unui exploit, iar PC-ul infectat este exploatat pentru a trimite email-uri în masă, explică reprezentanţii G Data.

În cea de-a doua variantă, atacatorii sustrag parolele salvate în browsere precum Firefox, parole folosite pentru conturi pe magazine online, căsuţe de email sau reţele sociale şi citesc tot traficul necriptat din reţea. Aceasta îi ajută pe atacatori să-i spioneze îndeaproape pe utilizatori.

G Data Software AG, cu sediul central în Bochum, este prezentă în România prin AV Security Software Distribution, firmă înfiinţată în 2011.

La mijlocul săptămânii, două explozii puternice au avut loc la Boston, în timpul maratonului anual, mai multe persoane fiind rănite sau ucise.