Andrei Vaida a creat un arbore care oferă un serviciu foarte practic cetățenilor de pe stradă care rămân fără baterie la telefonul mobil sau alte gadgeturi.

„Primul copac solar inteligent a fost testat timp de un an, în București, fața unui restaurant din Drumul Taberei. Este o inițiativă care vizează facilitarea accesului la inovare și de a promova participarea cetățenilor. În România, în afara de cuvinte de apreciere nu am primit niciun fel de oferte. În Portugalia și Brazilia se dezvoltă foarte bine acest proiect. Primăria din Lisabona a adoptat un copac timp de două luni, autoritățile din Braga sunt interesate de copacul inteligent solar. Copacul din oțel are ramuri, trunchi și rădăcini. Rădăcina asigură stabilitatea infrastructurii, aici sunt amplasate bateriile și intrările USB rezistente la apă. Trunchiul permite trecerea firelor ramurilor, în cazul panourilor fotovoltaice și lămpi cu LED – uri. Copacul iteligent solar îl demontezi ca un lego, în 2-3 ore”, ne-a povestit tânărul bucureștean Andrei Vaida, acționarul firmei Vtree Energy, curtat de oficialii capitalelor europene.

Acesta ne-a precizat că Primăria din Berlin este interesată de copacul solar inteligent „Copacul ajunge și la Londra, autorităție londoneze sunt interesate de arborele solar, invenție 100% românească. Acest proiect își propune printre altele să tragă un semnal de alarmă asupra efectelor încălzirii globale”, a explicat Andrei Vaida.
Inventatorul copacului spune că arborele creat funcționează ca încărcător pentru gadgeturi și mașini electrice, cu un Wi-Fi gratuit pentru cei care stau la umbra sa, folosind doar energia solară, regenerabilă.