După un an în care firmele au uitat de recrutare, primele domenii care revin la viaţă sunt agricultura, energia şi, surprinzător, sectorul bancar. La nivelul pieţei, oferta rămâne însă înzecită faţă de cerere.

«Da, putem vorbi des­pre o revenire a pie­ţei muncii în acest moment, dar doar dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut. Nu ne apropiem însă nici pe departe de volumele înregistrate în intervalul 2007 – începutul lui 2008», spune Monica Dona, human capital consultant în cadrul uneia dintre cele mai active firme de resurse umane de pe piaţă, Lugera & Makler. Astfel, unele domenii, precum imobiliarele sau media, rămân complet amorţite, în timp ce în altele, între care industria, IT-ul şi, în general, toate sectoarele unde este nevoie de ingineri, activitatea de recrutare a fost reluată. Cu greu, însă, şi extrem de selectiv. „Am observat o cerere crescută pentru poziţii specializate şi candidaţi cu experienţă, care pot intra direct în activitate, fără a avea nevoie de investiţii în training şi pregătire specifică“, spune Minola Jac, national corporate sales manager al grupului GI, din care face parte şi firma de recrutare Barnett McCall.

187-42939-04_interview1_48.jpgCa specializări, precizează Minola Jac, tot mai multe companii caută persoane specializate în proiecte cu finanţare europeană, iar un volum destul de mare de proiecte s-a înregistrat în domeniul financiar – în special controlori şi analişti – dar şi în relaţii publice şi marketing. „Din semnalele din ultimele luni, am mai observat că industria bancară va trece printr-un proces de reînnoire, de atragere a candidaţilor specializaţi, cu experienţă, faţă de anii anteriori, când expansiunea agresivă obliga băncile să fie mai puţin pretenţioase în criteriile de selecţie“.

Candidaţi mulţi, dar slab pregătiţi

În zona de executive search, dedicată poziţiilor de top-management, criza se apropie de final doar în teorie. „Cererea este, deocamdată, bazată pe excepţii şi provine de la companii care vor să-şi revigoreze echipele de conducere, dar şi din sectoarele care au avut un grad mai mic de contractare, cum ar fi FMCG“, spune Silviana Boian, head of research în cadrul subsidiarei autohtone a firmei Alexander Hughes. De altfel, continuă ea, „veştile de la birourile noastre din restul Europei sunt bune, cererea pentru manageri crescând vizibil în ultimele două luni. Motiv pentru care ne aşteptăm la o repornire a pieţei din România la începutul anului viitor, însă nu putem face previziuni în acest sens, pentru că majoritatea directorilor de HR încă nu îşi cunosc bugetele pentru 2010“.

187-42940-capital_04.jpgSorin Roibu, directorul biroului din Bucureşti al companiei de executive search Arthur Hunt, spune că numărul de proiecte de recrutare a avansat usor după perioada verii, când nu s-a mişcat mai nimic, dar creşterea nu a fost spectaculoasă, iar tarifele rămân mult reduse faţă de anii anteriori. „Dacă este să discutăm despre sectoare care se dezmorţesc, agricultura este unul din acestea, zona industrială, care îşi reorganizează procesele, ceea ce dă naştere la oarece mutări şi în posturile-cheie, dar şi serviciile financiare, care par să se pregătească pentru presupusa revenire economică de la anul“. Totuşi, aminteşte Sorin Roibu, activitatea este împiedicată de două inconveniente majore: dorinţa mai mare de stabilitate a angajaţilor vizaţi şi, paradoxal, calitatea modestă a candidaturilor.

Toţi specialiştii contactaţi de Capital remarcă menţinerea dezechilibrului dintre cerere şi ofertă. De altfel, potrivit lui Alexandru Ioniţă, PR manager al BestJobs.ro, în intervalul august-octombrie, portalul a înregistrat o creştere cu 218% a numărului aplicaţiilor la anunţurile de recrutare, faţă de acelaşi interval din 2008. În cele trei luni, cele mai solicitate domenii au fost comerţul (2,4 milioane de CV-uri), servicii clienţi (600.000) şi marketingul (550.000).