După cum relatează RIA Novosti, medalia din aur aparţine biologului american James Watson. Acesta a decis să-şi vândă distincţia primită în 1962, ca urmare a contribuţiei sale la descoperirea structurii ADN-ului, pentru ca banii obţinuţi să fie folosiţi în scopuri caritabile și în sprijinul activităților de cercetare. În vârstă de 86 de ani, Watson este primul laureat în viaţă al premiului Nobel care îşi vinde medalia primită.

Miliardarul rus va restitui medalia cercetătorului în semn de omagiu pentru descoperirile ştiinţifice ale acestuia.

''Consider că este o situaţie inacceptabilă atunci când un om de ştiinţă eminent îşi vinde medalia primită pentru realizările sale'', a afirmat Usmanov.

Vicepreşedintele Comisiei pentru Ştiinţă din Dumă, camera inferioară a Parlamentului rus, Mihail Degtiarev, a declarat că gestul omului de afaceri rus va putea contribui la îmbunătăţirea imaginii Rusiei în lume.

James Watson, Francis Crick şi Maurice Wilkins au descoperit în 1953 structura dublu-helicoidală a ADN-ului. Această descoperire a marcat un punct de cotitură în medicina modernă şi în biologia moleculară.

Cu o avere de 15,8 miliarde de dolari, Alisher Usmanov este magnat în metale și telecomunicații. Englezii sunt familiarizați cu el, pentru că deține acțiuni la clubul de fotbal Arsenal Londra.