Datele provin dintr-un sondaj realizat de You Gov pentru People’s Vaccine Alliance, care în ultimele săptămâni a colectat date în Italia, Franța și Germania. Toate persoanele intervievate sunt în favoarea susținerii guvernelor lor într-o acțiune în care interesele comunității să prevaleze asupra monopolurilor companiilor farmaceutice, cu scopul de a asigura producția în masă a vaccinurilor sigure și eficiente.

Cadrul este raportat de Oxfam și Emergency, membri ai People’s Vaccine Alliance în vederea Consiliului UE, care se concentrează pe strategia campaniei de vaccinare la nivel european în următoarele luni.

Liberalizarea brevetelor

O problemă globală în fața urgenței Covid. Oxfam și Emergency reiterează încă o dată că monopolurile companiilor privind brevetele și lipsa de partajare a tehnologiei sunt cauza reală a actualei insuficiențe a dozelor, în special în țările cu venituri mici, care, în prezent vor putea vaccina doar 3% din populație până la jumătatea anului și 20% până la sfârșitul anului 2021, potrivit Rainews.

Rolul Italiei

„Italia este un jucător cheie în echilibrul european, fiind a treia cea mai mare economie din UE și actualul președinte G20.

Acesta este motivul pentru care poate juca un rol fundamental în indicarea unor soluţii politice curajoase pentru a ieși din situația de lipsă și inegalitate a vaccinurilor și pentru a face în aşa fel încât nevoile de sănătate ale oamenilor să prevaleze asupra intereselor companiilor farmaceutice”, au declarat Sara Albiani, manager de sănătate Oxfam Italia, și Rossella Miccio, președinte al Emergency.

Țări pregătite să producă vaccinuri

Joi, spun Oxfam și Emergency, India a suspendat toate exporturile pentru a satisface nevoile interne de vaccin. O cursă pe care cele două organizații o definesc inacceptabilă, o tezaurizare care nu va vedea niciun câștigător decât dacă se iau măsuri împotriva companiilor farmaceutice pentru a renunța la drepturile de proprietate intelectuală asupra brevetelor, şi în virtutea celor peste 100 de miliarde de dolari, finanțare publică primită la nivel global.

Din acest motiv, este absolut prioritară susţinerea transferului de know-how prin intermediul OMS Covid Technology Access Pool (CTAP). Din ce în ce mai mulți producători din Pakistan, Bangladesh, Senegal, Danemarca și Canada doresc să producă vaccinuri, fiind în prezent blocați, deoarece brevetele și tehnologia nu sunt împărtășite.