Prof. dr. Petre Calistru a subliniat că asistenţa medicală privată este complementară celei publice şi în niciun caz un adversar.

Centrul de Diagnostic şi Tratament Victor Babeş a acordat anul trecut peste 350.000 de servicii, iar anul acesta înregistrează o creştere de 10 – 15%. Peste 90% dintre beneficiarii serviciilor sunt asiguraţi ai sistemului public, rămânând disponibile serviciile pentru ceilalţi, după cum a punctat prof. dr. Calistru.

El a menţionat că se află în derulare, până la sfârşitul anului, servicii gratuite pentru toţi cei care doresc să îşi facă osteodensitometrie, cu programare, zece servicii pe zi.

Prof. dr. Petre Calistru a făcut referire şi la alte programe de sprijin pentru cei săraci şi în acest context a menţionat colaborarea cu Primăria, cea care selectează cazurile sociale.

Extinderea Centrului de Diagnostic şi Tratament a apărut din dorinţa de a diversifica gama serviciilor spitaliceşti, a subliniat directorului centrului, prof. dr. Petre Calistru. El a precizat că noua unitate nu se va afla în contract cu CNAS, ci va fi în contract când vor apărea asigurările private, pentru că CNAS trebuie să aibă contracte cu sistemul public.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Florin Bodoc, a evidenţiat că orice centru medical care apare vine în sprijinul sistemului de sănătate, oferind noi servicii populaţiei.

Noua structură are 101 paturi, repartizate astfel: compartiment neurologie – 10 paturi; compartiment gastroenterologie – 12 paturi; compartiment cardiologie – 14 paturi (din care patru paturi terapie intensivă); compartiment medicină internă – 16 paturi; compartiment de obstetrică şi neonatologie (maternitate) – 10 paturi; compartiment urologie – 14 paturi; compartiment pentru specialităţi chirurgicale (chirurgie generală, urologie, chirurgie vasculară, ginecologie, ORL) – 25 de paturi, din care şapte paturi pentru terapie intensivă.

În stabilirea unui diagnostic rapid şi precis, echipa medicală are la dispoziţie un laborator modern (bacteriologie şi serologie antibacteriană, biochimie serică şi urinară, biotoxicologie, fertilitate şi determinări hormonale, histopatologie şi citologie, hematologie şi coagulare, imunologie şi autoimunitate, markeri tumorali, micologie, parazitologie şi serologie antiparazitară, virusologie, serologie antivirală, biologie moleculară) în care se pot efectua teste de maximă precizie şi acurateţe, conectat la un sistem electronic de transmitere rapidă şi exactă a datelor.

Serviciul imagistică (dotat cu echipament pentru tomografie computerizată, echipament pentru radiologie digitală, echipament RMN, trusa de videoendoscopie, ecografe, Holter TA şi Holter EKG, electroencefalograf, osteodensitometru, FibroScan) are dotări de ultimă generaţie, care permit efectuarea unei game largi de examinări, folosind aparatură cu nivel de iradiere minimă, la standarde internaţionale.
Sursa: Agerpres