Declaraţia de performanţă, sau DOP (declaration of performance), este un act personalizat, ataşat fiecărui tip de produs în parte, care include informaţii detaliate despre materialul de construcţii – producător, ţara în care a fost fabricat, informaţii şi caracteristici tehnice, informaţii despre compuşii chimici, performanţele produsului sau lotul din care provine. Numărul DOP este unic şi nu poate aparţine decât unui singur tip de produs dezvoltat de fiecare companie.

Distribuitorii şi retailerii vor trebui fie să înmâneze clientului final declaraţia de performanţă în format printat, fie să le furnizeze numărul DOP şi ID-ul aferent produselor în cadrul documentelor de livrarea a mărfii pentru download şi printarea documentelor.

“Noul document va contribui la creşterea calităţii produselor disponibile în această piaţă. Măsura este binevenită, având în vedere că în ultimii ani în piaţa de construcţii s-a mizat foarte mult pe preţ, în detrimentul calităţii. Pe lângă transparenţă, DOP va atesta faptul că produsul este original şi va elimina produsele neconforme sau false”, declară Marius Dragne, CEO-ul producătorului de materiale de construcţii Xella Ro.

Această declaraţie de performanţă a fost introdusă de UE pentru ca o serie de criterii să fie cât mai transparente şi mai uşor de urmărit: rezistenţa şi stabilitatea mecanică, siguranţa la foc, igienă, sănătate şi mediu, utilizarea în condiţii de siguranţă, conservarea energiei şi izolare termică sau utilizarea sustenabilă a resurselor naturale.

Persoanele care vor să obţină documentaţia aferentă unui produs achiziţionat, pe baza numărului DOP, pot intra pe site-ul www.rad-dop.com.