Agentia de dezvoltare urbana „Bucuresti 2000” este constituita ca societate comerciala pe actiuni si este, in aceasta faza, rezultatul asocierii dintre Primarie (36%), Central Bucharest Consortium Limited (CBC Ltd.) – un consortiu privat romano-scotian (42%), Drees&Somer – o firma germana de management in constructii (18%), Radet (2%) si Gelsor (2%). Capitalul de pornire al societatii este de 50.000 de dolari.
Prin lege, aceasta agentie are ca obiect de activitate desfasurarea de operatiuni imobiliare, proiectarea, executia si valorificarea Noului Centru Civic. Ansamblul urban cunoscut de autoritati sub acest nume este o zona imensa, cu o suprafata totala de 485 ha, pe care Primaria vrea s-o reabiliteze unitar. Drept pentru care ea a fost declarata zona non-edificanti si aici nu s-a construit nimic in ultimii zece ani.
Investitorii primesc
facilitati fiscale
Amplasamentul are un potential urias, pentru ca detine doua puncte forte: este situat in buricul Capitalei si are foarte multe terenuri libere (40-45% din intreaga suprafata), rezultate din demolarile masive de pe vremea lui Ceausescu, astfel incat aici se poate construi masiv. In plus, prin Ordonanta nr.129/1998, Noul Centru Civic a fost declarat zona de interes national, fiind prevazute astfel prin lege facilitati potentialilor investitori. Printre acestea se numara scutirea de taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor de construire si reducerea cu 25% a impozitului pe cladiri.
Plecand de la aceste perspective, municipalitatea si-a croit planuri ambitioase. La infiintarea agentiei, primarul general, Viorel Lis, declara ca „acesta va fi cel mai mare proiect de dezvoltare urbana europeana a acestui sfarsit de secol, pentru ca vizeaza construirea unei suprafete de circa 2,5 milioane de metri patrati, in cel mult 20 de ani”. A si fost avansata o agenda de lucru bogata: in primul an se realizeaza Planul Urbanistic Zonal, studiile de piata si primele caiete de sarcini pentru proiectele pilot (birouri, un hotel si un centru de afaceri), urmand ca primele licitatii sa aiba loc in luna februarie a anului viitor. In 2001, vor fi atrase investitii de150 milioane de dolari iar in toti cei 20 de ani vor fi atrase 5 miliarde de dolari. Numai ca, din pacate, nimeni de la primarie nu stie exact cu ce bani se va porni la drum. Efectul bulgarelui de zapada, atat de vehiculat, nu are de la ce se declansa. Sau cel putin nu pare sa aiba atata zapada in jur cat sa inalte troiene adevarate.
Agentia va incepe sa functioneze cu banii adusi de scotieni. Teoretic. Reprezentantii Primariei si consortiului CBC au, fiecare, o alta varianta in ceea ce priveste valoarea sumei initiale si conditiile in care vor veni acesti bani in tara. Directorul Departamentulul Imobiliar de la Primaria Capitalei, Bogdan Sosoaca sustine ca in contract este prevazut ca finantarea primei parti a programului va fi obtinuta cu sprijinul CBC Ltd., propunerea initiala fiind de 4,7 milioane de dolari. Presedintele acestuia, Vasile Toch, sustine insa altceva: vor fi doar doua milioane de dolari, de la o banca englezeasca, NatWest si acestia vor proveni dintr-un credit garantat de Primarie. Exista deja scrisorile de garantie din partea municipalitatii si a unei banci romanesti, afirma Toch. Peste maximum o luna fondurile vor fi disponibile. Interpelat inca o data, Bogdan Sosoaca spune ca „nu este vorba de o garantie, ci de o contragarantie de demonstrare a credibilitatii, care nu implica din punct de vedere financiar municipalitatea”. Orice bancher l-ar contrazice: contragarantia il implica financiar pe cel care o emite.
Apare si un alt semn de intrebare: daca este nevoie de o contragarantie pentru acest credit (atat de mic ca valoare fata de sumele totale vehiculate) ce credibilitate are in afara acest actionar principal al agentiei „Bucuresti 2000”, CBC Ltd.? Este acest consortiu atat de puternic incat sa atraga firme importante care, ulterior, sa investeasca sume de ordinul sutelor de milioane de dolari, in conditiile in care sunt probleme de acest gen de la inceput?
Cine este de fapt acest CBC? Am pus aceasta intrebare atat domnului Toch, presedinte al consortiului, cat si directorului Departamentului Imobiliar al primariei, care, in 1998, a condus licitatia pentru desemnarea managerului agentiei. Am primit raspunsuri invaluitoare si contradictorii. Presedintele consortiului spune ca CBC are 1180 de specialisti, ca este un consortiu britanic, in mare majoritate format din firme scotiene, care reunesc diferite specialitati – avocatura, arhitecti, planer-urbanisti, ingineri si bancheri. Consortiul a participat la proiecte similare -dezvoltate in Glasgow, Edinburgh si chiar in zona docurilor din Londra. Cat priveste firmele care compun acest consortiu, domnul Toch nu a vrut sa ne dezvaluie numele lor.
Actionarii CBS raman invaluiti in ceata
Cum a fi manager si actionar principal intr-o societate care va administra 485 ha in centrul Capitalei, intr-o zona de interes national e lucru mare, mai ales cand in schimb acesta pune doar 21 000 dolari, am cautat mai departe date despre scotieni. Reprezentantul administratiei locale a refuzat prima data sa ne raspunda, iar mai apoi ne-a spus ca este de fapt un consortiu romano-scotian (de ce oare domnul Toch a uitat acest amanunt?), Central Bucharest Consortium Limited a fost infiintat inainte de licitatia din 1998 si este inregistrat in Edinburgh, Scotia. Nu stie insa care din actionarii sai a derulat proiectele similare, insirate cu generozitate in caietul de prezentare al consortiului.
Cat priveste bonitatea consortiului, Bogdan Sosoaca, care s-a ocupat indeaproape de licitatie ca reprezentant al municipalitatii ne-a raspuns doar atat: „credeti-ma pe cuvant, i-am verificat bine si sunt de incredere.” Oare ce metode foloseste Primaria Capitalei cand verifica astfel de date? Le rezolva la fel de usor ca problema terenurilor? „Cand nu ne vom intelege cu unii proprietari, ne vom muta 300 m mai incolo, caci este teren destul”, declara Bogdan Sosoaca.
Dar nu exista un plan cadastral al zonei si deci nu se stie cine sunt proprietarii terenurilor pe care se va construi. De altfel, sunt foarte multe procese in instanta pe terenuri si cladiri din aceasta zona. Negocierea ulterioara cu proprietarii ar putea dura ani de zile.