Remes pune o ambulanta pe butuci
Revista Capital scria anul trecut despre o ambulanta a Serviciului medical de urgenta Targu-Mures, in valoare de peste 180.000 marci germane, cumparata din donatia cetatenilor. Sabia lui Damocles a stat peste pneurile ambulantei: Decebal Traian Remes a decis ca Serviciul de Urgenta, implicit Directia Sanitara Judeteana, trebuie sa plateasca vama de circa 90.000 marci germane. A izbucnit un veritabil scandal, locuitorii din Targu-Mures fiind extrem de revoltati de decizia lui Remes. O suita de interventii, inclusiv la fostul prim-ministru Radu Vasile, a dus la amanarea termenului fatidic, ambulanta fiind inmatriculata cu un numar provizoriu. Termenul era: 7 ianuarie 2000. Acum, termenul a trecut, dar Ministerul Finantelor se cramponeaza de plata vamii. Astfel incat, singura ambulanta competitiva, cu care s-au salvat sute de vieti, risca sa ramana definitiv pe butuci.

Spargeri dupa spargeri la SNCFR
Restructurarea SNCFR a insemnat divizarea in cinci societati, fiecare cu un alt obiect de activitate – transport calatori, transport marfa etc. Recent, Societatea Nationala de Transport Feroviar Calatori s-a impartit la randul ei in opt „bucati”. Nici macar angajatii Ministerului Transporturilor nu mai stiu care este titulatura oficiala, ce face exact fiecare dintre ele sau cu ce se mananca fiecare „bucata”.

De atata Eminescu, lui Manolescu i se face lehamite
Cunoscutul publicist Ioan T. Morar si-a lansat volumul de poezii intitulat „Sovaiala”, editat la Timisoara in doar 500 de exemplare. Lansarea volumului la Uniunea Scriitorilor a fost un prilej pentru criticul literar Nicolae Manolescu sa vorbeasca si despre modul in care a fost mediatizata „Ziua Eminescu”. Vadit deranjat de prea marele tam-tam facut pe marginea aniversarii eminesciene, Manolescu a spus ca „daca o tinem pana in iunie asa cum am inceput, o sa ni se faca lehamite”.
Cat priveste autorul, acesta a tinut sa multumeasca „putinilor sai” prieteni prezenti – in special de la Academia Catavencu sau de la Divertis, subliniind ca, de altfel, poetii scriu pentru cititori putini.

Falimentul comertului cu arta
TVA a determinat cresterea preturilor la obiectele de arta comercializate prin consignatii sau magazinele fondului plastic. Potrivit noilor reglementari, desi taxa pe valoare adaugata s-a micsorat, prin aplicarea ei la intregul pret, si nu la comision, asa cum era inainte, s-a ajuns la majorari semnificative. Un tablou care se vindea inainte, spre exemplu, cu un milion de lei, acum costa cu 200.000 lei mai mult. Vanzatorii de la galeriile din pasajul Hanul cu Tei din Capitala spun ca noua formula de stimulare a economiei este, pentru comertul cu arta, ultima lovitura. Ce nu aveau nici inainte clienti, dar acum, magazinele s-au transformat in expozitii. Oamenii intra, se uita, admira si pleaca tot cum au venit. Cu mana goala.

Leasing cu vaci
Primarul comunei Zagar (judetul Mures), Adolf Heidrich, este cunoscut pentru ideile sale nastrusnice. Anul trecut, impreuna cu prefectul de Mures, Dorin Florea, a avut o initiativa care a facut valva in presa: stramutarea minerilor disponibilizati in zonele parasite de sasi. Initiativa s-a dovedit un veritabil fiasco: in loc de 10.000 de mineri asteptati, n-au raspuns la apel decat 15 familii. Zilele trecute, Heidrich a venit cu o alta initiativa nastrusnica. Pentru a-i „socializa” pe numerosii tigani din zona, a hotarat sa le ofere per cap de familie cate trei vitei, obtinuti din fonduri PHARE. Si nu oricum: in leasing! Dupa ce viteii vor creste si vor fata, tiganii trebuie sa returneze comunitatii, la randul lor, trei vitei. Ce parere au rromii despre aceasta initiativa, nu se stie.