Un militant belarus, dat dispărut după ce a ieșit la jogging

Este vorba despre Vitali Şişov, șeful Casei belaruse în Ucraina. Acesta a plecat luni la dimineaţă să facă jogging la Kiev, dar nu s-a mai întors, potrivit informațiilor transmise de această organizaţie. Mai mult, el nu a putut fi contactat pe telefonul său mobil, scrie afp.com

Organizaţia pentru drepturile omului Viasna a indicat pe Telegram că, potrivit prietenilor lui Vitali Şişov, acesta a fost urmărit de „străini” în timp ce făcea jogging.

Poliţia şi mai mulţi voluntari au lansat căutări

Conform Casei belaruse, poliţia şi mai mulţi voluntari au lansat căutări, inclusiv folosind câini, în zona în care bărbatul făcea jogging, însă până fără rezultat până în momentul de față.

Numeroşi belaruşi au fugit din ţara lor, frecvent în Ucraina, Polonia şi Lituania, pe fundalul unei represiuni feroce a oricărei contestări în ţara lor, o fostă republică sovietică situată între Rusia şi UE şi condusă cu o mână de fier din 1994 de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Dispariția vine la o zi după incidentul cu atleta belarusă Kristina Timonovskaia

Afacerea Şişov intervine la o zi după incidentul cu atleta belarusă Kristina Timonovskaia care a declarat că a fost obligată să se retragă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru că a criticat federaţia naţională de specialitate pe reţelele sociale.

Atleta care a primit luni o viză umanitară din partea Poloniei a declarat că se teme că va fi încarcerată dacă se întoarce în ţara ei, care a văzut mii de arestări şi exilări forţate ale opozanţilor, precum şi lichidarea multor ONG-uri şi media independente.

Sursă foto: Dreamstime