În luna septembrie 2019 și-a început activitatea publică „Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului” (AJADO), asociație profesională a judecătorilor înființată în primăvara anului 2019 la Oradea. Scopul este, printre altele, de a promova, afirma, consolida și susține statutul și independența judecătorilor și a justiției, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, valorile constituționale și democratice, precum și statul de drept în România.

Membrii fondatori ai Asociației sunt judecătorul Florica Roman, președinte, judecătorul Munteanu Traian, vicepreședinte, și judecătorul Raluca Cuc, secretar.

„Crearea unei asociații profesionale a judecătorilor pentru apărarea drepturilor omului este în România o necesitate, în contextul în care drepturile cetațenilor români au ajuns să fie ignorate sau încălcate atât de către o parte a reprezentanților celor trei puteri ale statului – legislativă, executivă și judecătorească -, cât și de către o parte a societății civile și a presei.

Pe lânga respectarea Constituției și a legilor țării, ca judecători am jurat la intrarea în profesie să „apărăm drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei” și să ne „îndeplinim atribuțiile cu onoare, conștiința și fără părtinire.

Judecătorul este ultima redută de apărare a drepturilor și libertăților persoanei, de aceea, conștienți fiind de datoria pe care o avem de a ne indeplini cu onoare, conștiința și fără părtinire atribuțiile, Asociația va întreprinde orice acțiune permisă de lege și de statutul de judecător pentru a apăra drepturile și libertăților persoanei, precum și pentru a consolida independența justiției, democrația și statul de drept în România“, a spus președinta Asociației, judecătorul Florica Roman.

Florica Roman a fost anchetată în urmă cu cinci ani de DNA. În 2014, un avocat și patru judecători au făcut obiectul unui dosar de tentativă de viol în care făptașul ar fi scăpat de închisoare. Procurorii DNA s-au autosesizat atunci și au demarat o anchetă în cadrul dosarului. Printre magistrații cercetați s-a numărat și Florica Roman. Magistrații au fost acuzați că au primit bani și cadouri pentru a admite un act fals de împăcare între părți.

Judecătoarea a fost însă repusă în funcție după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Judecătoarea a fost de asemenea un critic vehement la adresa fostei șefe DNA, Laura Kodruța Kovesi. De multe ori a criticat modul în care DNA a acționat sub conducerea Kodruței Kovesi și despre scurgerile de informații din dosare către presă. Florica Roman însăși a aflat din presă că este cercetată penal cu 8 luni înainte de a i se aduce oficial la cunoștință acest fapt.