Îi deranjează lumina sau au nevoie de ochelari, te gândești. Ei bine, orice circumstanțe le-ai acorda, acestea dispar în momentul în care noii miniștrii ai României dau ochii cu jurnaliștii. Atunci realizezi că nu au probleme de vederea – nu au cum să citească cursiv dacă nu sunt în stare să lege două vorbe.

Un fost coleg spunea că astăzi avem guvernul cu cea mai slabă calitate umană și profesională de după Revoluție. Din câte am văzut, tind să-i dau dreptate. Oameni pe care nu-i recomandă decât o relație de prietenie (a se citi servilism) cu mari șmecheri din politică au ajuns să gestioneze bugete de miliarde de euro și să se ocupe de viitorul României. Că lucrurile stau chiar mai rău decât par, vă invit să facem un mic exercițiu de logică. În urma audierilor (fără cele două inexplicabile excepții, în care presa nu a fost primită) și a declarațiilor de după acestea, care credeți că a fost cel mai penibil ministru? E normal să nu puteți să alegeți, au fost atât de multe gafe încât vreo patru-cinci miniștri merită marele premiu. Cu toate acestea, momentul mai trist a fost la învestitură. Acolo, Iohannis a încercat să fie amuzant și spiritual.

“Trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală”, le-a dat peste nas președintele miniștrilor, oferind apoi o nestemată scoasă din puțul gândirii: “în campania electorală s-au făcut promisiuni, de asta ați fost votați”. Spunând aceste lucruri, Iohannis uită (sau se face) că, în campania electorală pentru prezidențiale, a făcut multe promisiuni. Dintre acestea, puține au fost puse în practică. Bine, eu nu sunt dezamăgit. L-am votat știind că nu o să se țină de cuvânt – mi s-a părut, atunci, o alegere mai sănătoasă. Astăzi însă, cred că este indecent ca un politician român să le ceară adversarilor să-și respecte promisiunile. Pe de altă parte, pentru orice om cu o minimă cultură, este clar că programul de guvernare nu are cum să fie respectat “la virgulă”.

Trebuie să fim mulțumiți dacă jumătate din măsuri (după ce excludem creșterile de pensii și salarii) vor fi implementate. Mari speranțe însă nu ne dă acest Guvern, iar de vină aici este și noul premier. Parafrazând un banc celebru, între Grindeanu și un cățel sunt multe similitudini (Nu, nu vă gândiți că au nevoie de un stăpân!). Ambii au priviri inteligente, dar nu știu să se exprime. Din păcate, cei mai mulți dintre noii miniștri nu au nici măcar priviri inteligente…

OVIDIU ANTON,
redactor-șef adjunct