Într-un raport elaborat împreună cu firma de modelare a riscurilor Cyence, Lloyd's a examinat posibilele pierderi economice apărute în urma a două scenarii: un atac informatic al unui furnizor de servicii de tip cloud, care ar provoca pierderi estimate la 53 de miliarde de dolari, şi atacuri asupra sistemelor de operare a calculatoarelor utilizate de un număr mare de companii din întreaga lume, care ar provoca pierderi de 28,7 miliarde de dolari.

În prezent, companiile de asigurări încearcă să estimeze expunerea lor potenţială la pierderile legate de atacurile cibernetice pe fondul creşterii riscurilor unor astfel de atacuri. Sarcina asiguratorilor este îngreunată de lipsa de date istorice pe baza cărora să îşi elaboreze scenariile.

'Trebuie să oferim aceste scenarii pentru a ajuta companiile de asigurări să înţeleagă mai bine expunerea lor la riscurile cibernetice, astfel încât să îşi îmbunătăţească managementul portofoliului şi evaluarea riscurilor, să fixeze limite adecvate şi să se extindă, cu încredere, această nouă piaţă de asigurări', a declarat directorul general de la Lloyd's of London, Inga Beale.

Costurile economice ale atacului ipotetic asupra furnizorului de servicii cloud ar depăşi cu mult costurile globale de opt miliarde de dolari provocate de virusul WannaCry, care în luna mai s-a răspândit în peste 100 de ţări, susţine Cyence.

În mod normal, costurile economice includ întreruperea afacerilor şi repararea computerelor. 

Raportul celor de la Lloyd's vine după un avertisment lansat de Guvernul american către firmele din sectorul industrial despre o campanie de atacuri care a vizat sectoarele nuclear şi energie.

În luna iunie, un atac al unui virus denumit 'NotPetya' s-a răspândit din Ucraina la nivel global. Virusul a afectat computere, făcând inoperabile sau afectând activitatea porturilor, cabinetelor de avocatură şi uzinelor din întreaga lume. Cyence a estimat că virusul 'NotPetya' a provocat costuri economice de 850 milioane de dolari.

În cazul atacului ipotetic asupra unui furnizor de servicii de tip cloud, Lloyd's-Cyence estimează că pierderile economice ar varia între 4,6 şi 53 de miliarde de dolari. Însă aceasta este o medie, pierderile reale putând să se ridice chiar şi la 121 de miliarde de dolari. Până la 45 de miliarde de dolari din această sumă ar putea să nu fie acoperite din cauza lipsei asigurărilor. 

În cazul atacului informatic care ar viza sistemele de operare, pierderile ar varia între 9,7 şi 28,7 miliarde de dolari, iar pierderile datorate lipsei asigurărilor ar varia între 762 milioane şi 2,1 miliarde de dolari.

În luna iunie a acestui an, Inga Beale estima că Lloyd's of London controlează între 20 şi 25% din piaţa asigurărilor împotriva atacurilor cibernetice, evaluată la 2,5 miliarde de dolari. AGERPRES