OMV dă în judecată statul român

Compania austriacă OMV, care este acționar majoritar al celui mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din România, a inițiat o acțiune în justiție împotriva României, de data aceasta la Tribunalul Camerei de Comerț Internaționale (ICC) de la Paris.

Potrivit oficialilor companiei, sunt reclamate costurile istorice de mediu care nu au fost decontate de către statul român, suma solicitată fiind de 231 de milioane de lei.

„Spre finalul anului 2022, OMV AG, ca parte din contractul de privatizare, a inițiat alte două proceduri de arbitraj împotriva Ministerului Mediului din România, în conformitate cu regulile ICC, cu privire la anumite notificări de pretenții neplătite de Ministerul Mediului în legătură cu lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului în sumă de 231,37 milioane lei. La 31 decembrie 2022, procedura de arbitraj este în derulare”, se arată într-un document analizat de profit.ro.

OMV solicită astfel recuperarea unei părți din costurile de dezafectare și de mediu efectuate pentru restaurarea și decontaminarea zonelor aferente unor activități desfășurate înaintea procesului de privatizare din 2004.

Conform companiei, aceste costuri sunt estimate la o valoare netă de peste 1,57 miliarde lei pentru dezafectare și 40,83 milioane lei pentru obligațiile de mediu, înregistrate drept creanțe de la statul român la finalul anului trecut. Aceste obligații de mediu existau deja înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom S.A..

Compania vrea să recupereze sumele datorate

„În data de 7 martie 2017, OMV AG, ca parte din contractul de privatizare, a inițiat o procedură de arbitraj împotriva Ministerului Mediului din România, în conformitate cu regulile Camerei Internaționale de Comerț („ICC”), cu privire la anumite notificări de pretenții neplătite de către Ministerul Mediului pentru costuri suportate de OMV Petrom cu privire la lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului, în sumă de 287,66 milioane lei.

În data de 9 iulie 2020, Tribunalul Arbitral a emis Decizia Finală privind arbitrajul și a solicitat Ministerului Mediului să ramburseze către OMV Petrom S.A. suma de 287,62 milioane RON și dobânzile aferente. Suma de 287,62 milioane RON reprezentând principalul și suma de 82,34 milioane RON reprezentând dobânzi de întârziere au fost încasate în cursul anului 2021, respectiv 2022.

În data de 2 octombrie 2020, OMV AG, ca parte din contractul de privatizare, a inițiat o procedură de arbitraj împotriva Ministerului Mediului din România, în conformitate cu regulile ICC cu privire la anumite notificări de pretenții neplătite de Ministerul Mediului în legătură cu lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului în sumă de 155,73 milioane RON.

În data de 30 august 2022, Tribunalul Arbitral a emis Decizia Finală privind arbitrajul și a solicitat Ministerului Mediului să ramburseze către OMV Petrom S.A. suma de 155,52 milioane RON și dobânzile aferente. În octombrie 2022, Ministerul Mediului a atacat decizia la Curtea de Apel din Paris, procedură care este în derulare la 31 decembrie 2022”, se precizează în document.