Dacian Cioloș, președintele USR, îl atacă dur pe Klaus Iohannis, susținând că „lupta anticorupție a dispărut din agenda președintelui și din proiectele actualei coaliții.”

„Iohannis lucrează cu oameni care au participat la distrugerea justiției”

Dacian Cioloș a scris un mesaj pe Facebook în care a criticat noul Guvern al României. Acesta afirmă că actuala coaliție guvernamentală este formată din politicieni care au participat activ la distrugerea justiției din țara noastră.

„Salut declarația fostului premier Cîțu care, în vară, spunea că România poate adera în acest an la Spațiul Schengen. A avut perfectă dreptate, numai că nu era vorba despre România. Croația o să ne-o ia foarte probabil înainte. Între timp, domnul Cîțu nu mai e premier, PSD conduce coaliția de guvernare, iar domnul Iohannis este confortabil să lucreze cu un guvern format cu oameni care au participat activ la distrugerea justiției – unicul motiv pentru care România nu e astăzi în Schengen. Cei care vă vor spune că e o conspirație europeană, că sunt chestiuni ideologice sau că vor să ne înrobească străinii și să ne ia Portul Constanța nu doar că mint, dar o fac pe banii dumneavoastră.”, a scris acesta.

„Lupta anticorupție a dispărut din agenda președintelui Iohannis”

De asemenea, Dacian Cioloș a explicat că România era pregătită să adere în Spațiul Schengen încă din 2011, fapt ce ar fi ajutat cetățenii și afaceriștii prin libertatea de circulație adusă de apartenența la Uniunea Europeană. Acesta susține că țara noastră nu a intrat nici astăzi în zona respectivă din cauza corupției, fenomen despre care afirmă că „ a dispărut din agenda” lui Klaus Iohannis.

„Tehnic, România este pregătită de aderare încă din 2011. Însă decizia este una politică și trebuie luată în unanimitate de șefii de stat și de guvern din Consiliul European. Din 2011 până în prezent, acest lucru nu a fost posibil pentru că, pe parcursul anilor, România nu a convins toate statele membre că lupta împotriva corupției este una serioasă și susținută, că facem toate eforturile pentru a stopa traficul de bunuri și persoane peste granițele noastre, că luptăm eficient împotriva crimei organizate.

(…)  În rest, dincolo de declarații goale și de victimizări puerile, nu văd nicio preocupare reală pentru aderarea la Spațiul Schengen – pentru cetățenii și oamenii de afaceri români, care ar beneficia, astfel, în mod real de libertățile de circulație aduse de apartenența la UE. Lupta anticorupție a dispărut din agenda președintelui Iohannis și din proiectele de reformă ale actualei coaliții de guvernare. O mare de liniște se așterne peste țară și compensăm statutul inferior cauzat de comportamentul unor politicieni iresponsabili cu victimizări și cu povești frumoase. De fapt, o mare de rușine ar trebui să se aștearnă peste politica noastră, care nu vede dincolo de malul Dâmboviței”, a scris Dacian Cioloș pe facebook.