Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu fostul procuror-general al României, Augustin Lazăr, şi a discutat cu acesta despre planurile privind reformarea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei din ţara vecină. În plus, Maia Sandu a anunţat şi că Augustin Lazăr s-ar putea alătura echipei de consiliere pentru promovarea reformei justiţiei din Republica Moldova.

“Am avut deosebita onoare să am o întrevedere cu domnul Augustin Lazăr, fost Procuror General al României, un mare promotor al independenței sistemului judiciar și al consolidării statului de drept din România. Am discutat despre planurile noastre privind reformarea justiției și lupta împotriva corupției. Domnia sa a împărtășit mai multe aspecte din propria experiență în calitate de șef al Ministerului Public, dar și a apreciat pozitiv inițiativele noastre de reformare a organelor procuraturii. Însă m-a bucurat și mai mult faptul că domnia sa și-a exprimat de principiu disponibilitatea de a se implica în echipa de consiliere pentru promovarea reformei justiției din țara noastră.

Schimbările reale pot fi posibile doar cu sprijinul unor oameni integri, care dau dovadă de fermitate și curaj în lupta cu spălarea banilor și corupția mare. De un astfel de procuror avem nevoie în Republica Moldova și sperăm să ne putem baza și pe experiența și profesionalismul unor oameni ca Augustin Lazăr.”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Nu este prima încercare a autorităţilor din Republica Moldova de a recruta specialişti de top din sistemul judiciar din România. În luna iunie, Iurie Reniţă, fost ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti, acum preşedinte al Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană din Parlamentul de la Chişinău, vorbea despre posibilitatea ca Laura Codruţa Kovesi să devină procuror-general al Republicii Moldova, în cazul în care nu va reuşi să obţină postul de procuror-şef la Parchetul European. Iurie Reniţă preciza chiar că premierul Maia Sandu a adresat mesaje în acest sens şi că speră la un răspuns pozitiv din partea doamnei Kovesi.